Kontakt galerija Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu biće u sredu, 22. novembra, od 19.00 sati, mesto razgovora o poeziji “Tako bivam” Nikole Aleksandra Marića.

Jedna, dvije, ponekad tri riječi čine stih u ovoj knjizi pjesama. Ništa novo i nobično u tretmanu pjesničke sintakse. Pa ipak, pjesnik uspijeva da ostvari unikatan poetski efekat. Najprije, čitava zbirka u takvom grafičkom rješenju poprima izgled jedne „linije“ – filmske trake po kojoj stihovi klize. Slike i sekvence nijesu „usporene“ interpunkcijom ili inverzijom, stih „klizi“ ali ne proklizava u provaliju. Premda, da nijesu uvedeni naslovi pjesama, čitav tekst bi eksplodirao u apsolutnom ubrzanju. „Klizimo bez trenja/ bez mogućnosti/ izbora/ među čvoriće/ čvorove/ od rozete/ do rozete/ evo i u hramu/ nalik su prepleti“.

Čini se, dakle, da u ovoj zbirci „tekst“ jeste isto što i „život“ čije proticanje upravo jeste prikazano kao klizanje po ledu; ali postoje, ipak, „čvorići“ – graničnici što ne daju da se olako dođe do kraja staze, već usmjeravaju šjesnika kao klizača na ledu da se okreće prema početku, prema slikama iz djetinjstva, prema susretima sa duhovnim i plavim vizantijskim prostorima.

(Milorad Durutović)

Aleksandar Nikola Marić rođen je 1973. godine. Ovo mu je deseta samostalna pesnička zbirka, a objavio je i jednu knjigu prevoda sa bugarskog jezika. Živi i radi u Kraljevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *