Кako bi se mladima pomoglo da razviju profesionalne veštine i uspešnije pronađu posao, u okviru projekta „Znanjem do posla“, osnovnim i srednjim školama Šumadijskog, Podunavskog, Moravičkog i Raškog okruga predstavljene su usluge karijernog vođenja i savetovanja.

Namenjene su mladima, ali i onima koji pripadaju teže zapošljivim kategorijama, kako bi brže i uspešnije odgovorili na zahteve tržišta rada i upravljali svojom karijerom.

Više od osam godina švajcarsko – srpski projekat „Znanjem do posla“ širom Srbije kreira bolje uslove za brže zapošljavanje mladih, kako kroz programe savetovanja, tako i kroz obuke na radnom mestu kod poznatog poslodavca.

Zahvaljujući mreži partnerskih organizacija, mladi prolaze kroz sveobuhvatan sistem karijernog vođenja i savetovanja.

Obučeni karijerni praktičari informišu ih o aktuelnostima sa tržišta rada, mogućnostima daljeg usavršavanja, ali i mogućnostima zaposlenja, povezujući ih sa potencijalnim poslodavcima.

Кroz realizaciju projekta do sada je prošlog gotovo 27.000 mladih.

Više od 1.600 polaznika programa završilo je obuku na radnom mestu, a a čak 77 odsto polaznika obuka se zaposlilo.

Na panel diskusiji svoja iskustva na učešću u projektu podelili su karijerni praktičari i lokalni partneri iz Кragujevca i Кraljeva, ali i predstavnici srednjih škola iz ovih gradova, uključujući i Veliku Planu.

Prepoznajući značaj umrežavanja, u projekat se uključilo i 250 kompanija, kao i brojni partneri iz javnog i civilnog sektora.

Više od 3.500 učesnika projekta pripadaju kategoriji teško zapošljivih osoba iz osetljivih grupa, poput Roma, mladih iz ruralnih sredina, mladih bez roditeljskog staranja, samohranih roditelja, ili mladih sa invaliditetom.

Izvor: RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *