Na Šumadija sajmu je otvoren Sajam obrazovanja i stipendija, manifestacija koju ovo preduzeće organizuje 14. put u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu, a pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca.

Sajam je u ime pokrovitelja zvanično otvorila članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Danka Andonovski, i tom prilikom istakla koliki značaj jedan ovakav kulturni i društveni događaj ima za grad, ocenivši da se obrazovanje nikada nije nalazilo u težem vremenskom trenutku. U vremenu u kome živimo, vremenu permutovanih autoriteta, u kome je informacija zamenila znanje, obrazovanje koje je nekad bilo vaš poziv danas je vaša misija, jer uprkos silnoj administraciji nalazite vreme da kod dece i mladih probudite interesovanje za znanjem, rekla je Andonovski i apelovala na predavače da ne odustaju da ih uče kako da knjige prođu kroz njih a ne oni kroz knjige. Zajednički zadatak i nas roditelja i vas predavača je da podignemo nove generacije kojima ćemo ostaviti ovaj svet i naučiti ih da je u prosveti prosvetljenje, poručila je Andonovski.

U ime Univerziteta u Kragujevcu prisutnima se obratio i prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof.dr Vladimir Ranković, naglasivši da je izbor zanimanja jedno od najvažnijih životnih pitanja za svakog pojedinca. Mnogi će možda već danas izabrati svoj posao i karijeru, a oni neodlučni će imati priliku da se dobro informišu o zanimanjima koja im najviše odgovaraju. Moj savet je da birate posao koji volite. Pojedinac koji uživa u svom poslu je srećan čovek i to zadovoljstvo projektuje i na porodicu i društvo u celini, rekao je Ranković.

Zahvalivši Univerzitetu na saradnji i partnerstvu, kao i svima koji su uzeli učešće u ovoj manifestaciji, direktor Šumadija sajma, Aleksandar Štajn, podsetio je da ove godine sajam ima nešto drugačiji karakter jer u sebi sadrži i Sajam stipendija. Smatramo da na taj način dodatno poboljšavamo kvalitet ove organizacije, ocenio je Štajn.

Ove godine Sajam je okupio preko 30 izlagača među kojima su brojni fakulteti, osnovne i srednje škole, visokoškolske ustanove i druge obrazovne institucije. Pored upoznavanja sa školskim i studijskim programom koji će biti predstavljeni tokom dva dana koliko manifestacija traje, posetioci će imati priliku da se informišu o brojnim stipendijama, popustima i pogodnostima koje ove institucije nude.