Na ponos je gradu Kragujevcu što ima mlade ljude kao što su Luka i Stefan koji svuda u svetu na najbolji način promovišu umetnost ali i svoj grad i zemlju. Za Kragujevčane vaš uspeh znači i više jer će u budućnosti moći da uživaju u vašim koncertima, u vašoj muzici koja nosi svetsko prizanje, kazao je predsednik Petrašinović na prijemu. Upriličenim prijemima u gradskoj kući za postignuti uspeh u bilo kojoj oblasti, grad iskazuje poštovanje u nameri da promoviše prave vrednosti a mladim generacijama poruči čemu treba da teže i ukaže na uzore. Petrašinović je čestitao akordeonistima na uspehu i poželeo još velikih uspeha.

Kragujevac je oduvek bio prestonica harmonike kao akademskog instrumenta a uspeh Luke i Stefana predstavlja negovanje i nastavak tradicije, rekao je Bjeletić, član Gradskog veća, čestitao mladim Kragujevčanima, poželeo sreće u daljem školovanju i karijeri i predložio da se sledeće godine održi koncert laureata sa Svetskog kupa i Kragujevčanima predstave svoje domete. On je podsetio da je škola ”dr Miloje Milojević” rasadnik talenata koji svoje znanje dalje usavršavaju na renomiranim visokoškolskim ustanovama. Luka Simić i Stefan Dimitrijević su Kragujevčani koji na najbolji način afirmišu i školu i grad i zemlju na međunarodnom planu, istakao je Bjeletić.

Na takmičenju, ove godine održanom u Bjeljini u Republici Srpskoj, bilo je oko četiristotine kandidata. Luka Simić kaže da je već četiri puta učestvovao na Svetskom kupu ali da je ove godine bila veoma jaka konkurencija.

U konkurenciji je bilo dvadeset kandidata iz najpriznatijih škola harmonike u svetu, srpske, ruske, ukrajinske, kineske. Mislim da je ovo najveći uspeh u mojoj karijeri i mogu da se ponosim njime, kazao je Luka Simić, ovogodišnji pobednik najprestižnijeg takmičenja u svetu harmonike. Luka je student treće godine državnog Konzervatorijuma ’’Nikolaj Rimski Korsakov’’ u Sankt Petersburgu.

Stefan Dimitrijević je student četvrte godine i kao kragujevački đak svoje obrazovanje je nastavio na Fakultetu umetnosti u  Nišu. U Bjeljini sam osvojio drugo mesto u masters kategoriji a u planu je da ubuduće ostvarim još bolje rezultate, poručio je Stefan.

Inače, na prošlogodišnjem Svetskom kupu za harmoniku, održanom u Švajcarskoj trijumfovao je Dragoslav Vasiljević, kragujevački đak, ali i mnogi drugi đaci i studenti kragujevačke škole i fakulteta osvajaju visoke pozicije u svojim kategorijama.