Značaj izložbe ”Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu” je mnogostruk, jer predstavlja spoj umetnosti i istorije, onoga što, pogotovu u poslednje vreme, negujemo, a to je kultura sa jasnim nacionalnim predznakom. Bila ona moderna ili avangardna, kultura mora da bude jasno postavljena na nacionalnim osnovama i na nacionalnoj tradiciji, kazao je  Dejan Savić, savetnik predsednika. To je ono što kabinet predsednika Srbije promoviše, kulturu pamćenja, istorijsku kulturu, a ova izložba spada u korpus tih dešavanja. Na osnovu onoga što znamo o sebi, onoga što smo bili i što smo sada, imamo pravo na budućnost, poručio je savetnik predsednika Dejan Savić i čestitao gradonačelniku Dašiću i njegovim saradnicima, koji grad Kragujevac grade i čine ga nezaobilaznim kulturnim, privrednim, univerzitetskim centrom.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je programe koje su priredile ustanove kulture ocenio vrlo kvalitetnim i sadržajnim. Ustanove kulture su dobro uradile svoj posao, od malopre izvedenog igrokaza, upravo otvorene izložbe, koncerta ali i svega onoga što se dešavalo u prethodnim danima, kazao je on. Svi događaji su okupili ljude u Kragujevcu što je dobar signal da nije bespotrebno uložena energija prethodnih godina. Smatram, kao i većina ljudi ovde, da je infrastruktura jako važna, nova zapošljavanja, ali jedan od osnovnih elemenata grada Kragujevca jeste kultura i dešavanja koja okupljaju građane da provode vreme prateći kvalitetne sadržaje. Nova multimedijalna postavka u Narodnom muzeju Šumadije je prilagođena mladima, digitalizovana je i prikazana na način blizak mladima što mi se jako dopada, dodao je gradonačelnik Dašić. To je sasvim dovoljno da privuče mlade Kragujevčane da saznaju kakav je Kragujevac bio, da saznaju o knezu Mihailu, srpskom vladaru rođenom u Kragujevcu, velikom reformatoru, vizionaru koji je u Srbiju doneo mnogo toga novog kako bi od nje napravio modernu državu. Zato kažemo da je Kragujevac prva prestonica moderne srpske države a knezu Mihailu možemo biti zahvalni na tome, zaključio je gradonačelnik Kragujevca.

Novu istorijsku izložbenu postavku obogaćenu multimedijalnim sadržajima u Konaku kneza Mihaila kao i prigodnu  monografsku publikaciju pripremio je stručni autorski tim Narodnog muzeja Šumadije i Istorijskog arhiva Šumadije,  koju su činili Bojana Topalović, Roksanda Aleksić, Goran Milosavljević uz podršku i pomoć kolektiva Narodnog muzeja u realizaciji. Recezent izložbe je prof. dr Danko Leovac a magistar Dejan Petrović izradio je vizuelni identitet. Izrada postavke podržana je i od strane Ministarstva kulture a učešće su imali drugi muzeji i nacionalne institucije. Podrška je dobijena i od pasioniranih kolekcionara i ljubitelja lika i dela kneza Mihaila koji su deo svojih kolekcija ustupili za izlaganje.

Osim centralne manifestacije pod nazivom Dani kneza Mihaila, u Narodnom muzeju Šumadije koji se nalazi na matičnoj lokaciji dvorskog kompleksa Obrenovića, obeležavanje jubileja pratila je organizacija niza koncerata, izložbi, naučnih skupova i publikovanja izdanja tokom cele godine. Nova muzejska postavka, publikacija i sveukupno obeležavanje  jubileja rođenja jednog od najomiljenijih srpskih vladara promovisaće vrednosti za koje se zalagao knez Mihailo a koje su u svako vreme potrebne našem narodu i našoj zemlji.