Veliko je zadovoljstvo što je Kragujevac ove godine zajedno sa drugim gradovima i opštinama učestvovao na manifestaciji koja promoviše porodične vrednosti koje i sam neguje i za koje se različitim merama u oblasti populacione politike, socijalne i zdravstvene zaštite zalaže, rekla je dr Damnjanović.

Za podsticaj rađanja, podsetila je na finanansiranje vantelesne oplodnje. Ovo je mera sa kojom se započelo još 2016. godine, a u želji da se starosna granica podigne na 49 godina, Grad sa 250.000 dinara trenutno finansira dva pokušaja žena starosti od 45 do 47 godina. U oblasti dečije zaštite grad Kragujevac obezbeđuje jednokratna davanja za nezaposlene i zaposlene porodilje, dečiji dodatak, besplatan boravak za treće dete u vrtiću, sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima u kojima trenutno po tom osnovu boravi oko 2700 dece, a u nameri da deci na seoskom području omogući uslove kao što ih imaju i deca u gradu, formirano je šest vrtićkih grupa. Grad obezbeđuje i besplatan prevoz za sve osnovce, srednjoškolce i starije od 65 godina, besplatne udžbenike za sve prvake, a za predškolce i prvake romske nacionalnosti školski pribor i rančeve. Kao najvažniju meru pronatalitne politike, Damnjanović je navela očuvanje reproduktivnog zdravlja žena i mladih koje se ostvaruje u okviru Doma zdravlja na primarnom nivou zdravstvene zaštite kroz rad savetovališta za mlade, brak i porodicu i psihofizičku pripremu trudnica za porođaje.

Ove godine je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju podržalo projekat koji omogućava nabavku medicinske opreme i to ultrazvuka, CTG aparata, kolposkopa i tri mikroskopa za centralnu citološku laboratoriju za skrining na karcinom grlića materica za sve žene u šumadijskom i pomoravskom okrugu. Mere pronatalitetne politike Grada, Damnjanović je prilikom obilaska štandova, predstavila potpredsedniku Vlade RS, Milošu Vučeviću i ministarkama Dariji Kisić Tepavčević i Danici Grujičić izrazivši nadu da će Kragujevac i sledeće godine biti učesnik manifestacije koja okuplja porodicu, negujući njen duh, tradiciju i budućnost.