Otvaranjem izložbe portreta likovnog umetnika Zorana Jagličića u Domu kulture u Кniću, počela je još jedna likovna kolonija duge tradicije – Gružanska jesen, koju podržavaju Opština Кnić i Ministarstvo kulture i informisanja.

Za skoro tri decenije koliko se održava umetnička manifestacija u ovom živopisnom kraju u blizini Kragujevca, učesnici likovnih kolonija poklonili su na stotine slika šumadijskoj varošici.

Turistička organizacija opštine Кnić planira, da priredi stalnu postavku i time prikaže lepotu gružanskih pejzaža, trajno zabeleženih na platnima.

Likovnoj publici, slikar Zoran Jagličić predstavlja se sa osam portreta žena rađenih u tehnici ulje na platnu i juti.

Jagličić je zvršio gimnaziju u Кragujevcu, u Beogradu Fakultet za fizičko vaspitanje, a slikarsku školu Sergeja Jovanovića u Beogradu.

Studijska putovanja odvijala su se u Francuskoj, Veneciji.

Od sedamdesetih godina do danas realizovao je devet samostalnih izložbi, učesnik brojnih kolektivnih kao i likovnih kolonija.

Tradicionalna likovna kolonija – Gružanska jesen odvija se skoro trideset godina u Кniću.

Ovogodišnja je u toku.Izložba portreta Zorana Jagličića i naredna kolektivna sa radovima iz prethodne kolonije deo su umetničke manifestacije.

Ovogodišnjoj likovnoj koloniji – Gružanska jesen odazvalo se deset likovnih umetnika iz cele Srbije.

Tradicionalno, u septembru u živopisnim gružanskim selima okupljaju se novi gosti – učesnici.

Slikari, vajari, ikonopisci, a posebnu vrednost dodaju mladi umetnici koji unose osveženje i novu umetničku energiju u jednu od najpoznatijih i najstarijih likovnih kolonija u zemlji.

Izvor: RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *