Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik svete Velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena.
Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka, tokom vladavine cara Dioklecijana u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji.
U 16. godini života, zbog odbijanja ponuđenog braka i vere u Gospoda Isusa Hrista, izložena je najgorim mukama, a potom i pogubljena mačem.
Mošti svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.
Njene mošti i danas su poštovane. Smatra se da Ognjena Marija uvek odgovara na molitve i leči bolesne bez obzira na veroispovest.
Prema narodnom verovanju Sveta Marina pali i kažnjava ognjem kao i Sveti Ilija, koji kažnjava gromom. Slave je svi koji su imali štete od groma i oluje.
U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.
Narodna izreka kaže – ko slavi Ognjenu Mariju siguran je u letinu. Obeležava se i kao krsna slava. Niko danas ne radi ni u polju ni u kući, pogotovo žene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *