Ambasador Republike Italije u Beogradu, NJ. E. Luka Gori posetio je danas Kragujevac gde je sa gradonačelnikom Nikolom Dačićem i njegovim saradnicima razgovarao o budućoj saradnji, posebno u oblasti tehnologije.
“Drago mi je što se danas nalazimo u Kragujevcu. Kragujevac je veoma važan grad sa aspekta saradnje Italije i Srbije. Veliki broj naših kompanija je aktivan u vašem gradu i veoma smo zadovoljni onim što je ta saradnja do sada donela. Ono što nas najviše interesuje je ulaganje u razvoj robotike s obzirom na to da ovde postoji univerzitet koji je veoma kompetentan kao industrijska podrška. Naredne godine planiramo organizaciju jednog velikog događaja, kongresa, na kome ćemo predstaviti nešto konkretnije na tu temu kao i projekte na kojima zajednički možemo da radimo” kazao je ambasador Italije.
Gradonačelnik Nikola Dašić je bio više usmeren na FIAT, IVECO, a danas imamo oko 50 italijanskih kompanija koje posluju u našem gradu.
“Ono što je meni bilo interesantno je da Italija iako je svesna da je posle Nemačke najveći partner u biznisu u Srbiji, i dalje želi da prati trendove kako bi se repozicionirala još bolje na tržištu. Naredne godine u planu im je organizacija konferencije koja će se baviti temama iz oblasti “haj tek” industrije, veštačke inteligencije, robotike. Š
Interesuje je ih saradnja u oblasti tehnologije na višem nivou. Kragujevac ima šta da ponovi kao prvi industrijski grad na Balkanu. Tu je naš Univerzitetski centar, Data centar, Inovacioni distrikt koji se gradi. Planiraju da ozbiljnije nastupe na našim prostorima te su nas pozvali da sarađujemo na više načina, a razgovarali smo i o intenziviranju saradnje sa italijanskim gradovima sa kojima već imamo pobratimske odnose i protokole je saradnji kao što su Ređi Emilija i Karara”, kazao je Dašić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *