Specijalna Olimpijada je od izuzetne važnosti za Republiku Srbiju i jedna je od tri organizacije tog tipa koji su partneri Međunarodnom olimpijskom komitetu. U kategorizaciji sportova, Specijalna olimpijada je u drugoj kategoriji što pokazuje koliko je važna. Kroz sport, osobe sa posebnim potrebama se uključuju u društvo i poboljšava se kvalitet njihovog  života. Sport je pravi način za održavanje zdravlja i ove i opšte  populacije ali se  prevazilaze sve stigme kad je ovaj deo populacije u pitanju. Uključuju se u društvo na način kakav zaslužuju, kazao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport i dodao da je Grad Kragujevac put petočlane ekipe na igre u Berlin podržao finansijski. Grad Kragujevac će nastaviti da podržava sportske organizacije i udruženja i ubuduće.

Reprezentacija Srbije ove godine  broji  87 članova sa tehničkim osobljem, trenerima i pratiocima a iz Kragujevca u Berlin će poći petočlana ekipa koju će činiti Marko Malbašić i Marija Maksović, takmičiće se u boćanju, partner iz opšte populacije im je Vuk Bubanja, reprezentativka u ženskom fudbalu Milica Vlajković i trener Nebojša Jevremović.

Članovi Kragujevačkog sportskog kluba za osobe sa posebnim potrebama ’’Pčelice’’ peti put učestvuju na igrama Specijalne olimpijade. Prvi put smo na Igrama učestvovali, 2007. godine u Šangaju, 2011. smo nastupali u Atini, 2015. u Los Anđelesu a 2019. u Abu Dabiju odakle smo doneli pet medalja, jednu zlatnu, dve srebrne i dve bronzane, kaže trener Jevremović i ističe da očekuje uspehe bar kao na prethodnim.

Inače, Grad Kragujevac je prošle godine bio domaćin 16. po redu Nacionalnih Igara Specijalne Olimpijade Srbije na kojima se takmičilo preko 250 učesnika iz 13 sportskih klubova.