Sa šefom delegacije kineske ambasade, gospodinom Wang Xiaolong i njegovim saradnicima u zgradi Gradske uprave su razgovarali Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i Danka Andonovski, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Nakon što je goste upoznao sa istorijom i kulturom našeg grada, kao i izazovima kroz koje smo prolazili, predsednik Petrašinović se osvrnuo na izuzetnu saradnju koju Srbija ostvaruje sa Kinom i odličan odnos koji održavaju predsednici naših država. Posebnu zahvalnost je iskazao ambasadorki i kineskim investitorima jer su prepoznali Kragujevac kao grad u kome mogu da razvijaju svoj kapital i šire svoje proizvodne kapacitete, navodeći kao najbolji primer za to kompaniju Janfeng. On je podsetio i na značaj saradnje koji je 2016. godine naš grad potpisao sa kineskim Sijanom budući da su brojni članovi delegacija koji su ovaj grad posećivali i tamo učestvovali u raznim konferencijama na taj način prikupljali nova znanja i prenosili ih svojim saradnicima. Na kraju svog uvodnog izlaganja, Petrašinović se zahvalio na pomoći koja je Kragujevcu u vidu donacija i saveta stigla na samom početku pandemije koronavirusa, što takođe svedoči o čvrstini uspostavljenog prijateljstva naših naroda.

Članica Gradskog veća, Danka Andonovski, naglasila je da je pojavom velikih kineskih kompanija koje su bile spremne da ulože svoj kapital u Srbiju počeo da se menja ceo koncept ulaganja imajući u vidu da su Kinezi fleksibilni investitori. Ona je dodala da je to odlika koju drugi investitori nemaju i da je to najveća prednost Kine na ovom tržištu.

Predstavnik ambasade Narodne Republike Kine, Wang Xiaolong, izrazio je zadovoljstvo što kineske kompanije mogu da utiču na bolji život ljudi u Kragujevcu. On je naglasio da je kineski narod i u ratnim i mirnodopskim vremenima uvek stajao na strani Srbije i da Kina podržava sve napore za očuvanje suvereniteta i integriteta naše zemlje. Kada je reč o ulaganjima Xiaolong je podsetio da je Kina jedan od dva najveća partnera Srbije. Imajući u vidu da je nakon pandemije saradnja naše dve zemlje naročito pojačana, da je otvoreno dosta direktnih avio linija, on je izrazio očekivanje da će pored komponenti i industrije uskoro turizam biti jedna od grana koja će se najviše razvijati.