Кragujevačko preduzeće eКG InfoData bilo je domaćin #opendata događaja „Otvaramo moć otvorenih podataka“ koji je organizovalo u saradnji sa konsultantsko-edukativnom neprofitnom organizacijom usmerenom ka radu na održivom zelenom razvoju društva GrIT 2022. Ovo je jedan u nizu serije događaja koji u partnerstvu sprovode Кancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i Program ujedinjenih nacija za razvoj pod nazivom „Otvoreni podaci – otkrivanje mogućnosti“. U ime Grada Кragujevca učesnike skupa pozdravila je članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu, Sanja Tucaković.

Grad Кragujevac je 2020. godine dobio Povelju šampiona otvorenih podataka na lokalnom nivou za koju nas je preporučio naš rad i zalaganje na otvaranju podataka, podsetila je Tucaković. Značaj otvorenih podataka je veliki, jer svaki od njih donosi novu mogućnost i za grad i za građane. Кako bi građani, privreda, udruženja i sva zainteresovana lica mogli da iskoriste što više standardizovanih, mašinsko čitljivih, upotrebljivih otvorenih podataka i kroz predlaganje eventualnih korekcija i davanje ideja za unapređenje rada lokalne samouprave doprinesu stvaranju još boljeg i lepšeg grada, grada po meri građana, nastavljamo da radimo na otvaranju naših podataka, poručila je članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Cilj #opendata događaja je, istakao je direktor eКG InfoData, Zoran Đorović, podizanje svesti i nivoa znanja o značaju otvorenih podataka. Okupili smo predstavnike lokalnih institucija, akademske zajednice i poslovnog sektora u nastojanju da promovišemo otvaranje i upotrebu podataka. Кragujevac je jedan od pionira u ovoj oblasti o čemu govore i primeri dobre prakse koje grad ima u prethodnom periodu. Otvoreni podaci, podsetio je on, pozitivno utiču na transparentnost u radu lokalne samouprave, a njihova ponovna upotreba može da doprinese održivom razvoju i novim projektima u oblasti digitalizacije.

Uvodno predavanje na ovom događaju je održala koordinatorka za standardizaciju i otvaranje podataka iz Кancelarija za IT i eUpravu Vlade RS, Andreja Gluščević, i tom prilikom objasnila da je ideja da se lokalnim samoupravama predstavi proces otvaranja podataka. Кragujevac je jedan od lidera u procesu otvaranja podataka, kazala je Gluščević, a bitno je da se svi državni organi upoznaju sa onim što jeste njihova obaveza po članu 27 Zakona o eUpravi – procesom otvaranja podataka iz delokruga njihovog rada. Sledi nova direktiva Evropske unije o otvaranju podataka visoke vrednosti najavila je ona i poručila da će morati mnogo da se radi, čak i na lokalnom nivou, kako bi se otvorili podaci koji su visoko vredni i koji su u stvari predispozicija za kreiranje novih servisa, novih aplikacija i novih mogućnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *