Univerzitet u Кragujevcu domaćin je Druge srpske međunarodne konferencije o primenjenoj veštačkoj inteligenciji koja se danas i sutra održava u svečanoj sali Rektorata.

Кonferenciji prisustvuje i istaknuti naučnik Izraelskog instituta za tehnologiju, profesor na Državnom univerzitetu u Ajovi i dobitnik Nobelove nagrade 2011. godine za oblast hemije, za otkriće kvazikristala, profesor Danijel Šehtman.

Posle veoma uspešnog naučnog skupa koji je održan prošle godine i druga konferencija je okupila vodeće naučnike, istraživače i eksperte iz zemlje i inostranstva kako bi razmenili iskustva i znanja o različitim aspektima primene veštačke inteligencije, kao i o najnovijim teorijama, inovacijama i praktičnim izazovima sa kojima se susreću u ovoj oblasti.

O izuzetno velikom značaju koji srpska međunarodna konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji ima u međunarodnim naučnim institucijama govori i podatak o prisustvu devet istaknutih predavača.

Najveće ime svakako je profesor Danijel Šehtman, dobitnik Nobelove nagrade za oblast hemije.

Univerzitet u Кragujevcu je glavni organizator Druge srpske međunarodne konferencije o primenjenoj veštačkoj inteligenciji, a Srpska akademija nauka i umetnosti je suorganizator ovog događaja.

Veštačka inteligencija sve više nalazi primenu u raznim oblastima, a u Кragujevcu postoji veliki potencijal za njen razvoj.

Ovaj događaj predstavlja značajan naučni skup koji omogućava razmenu novih ideja i tehnologija u oblasti veštačke inteligencije i njene primene, promoviše rezultate stručnjaka iz ove oblasti i od velikog značaja je za naučnu zajednicu u Srbiji i šire.

Izvor : RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *