Užurbani poslovni ritam, obeveze koje se nižu i hronični nedostatak vremena postali su slika svakodnevice. Moderna vremena donela su nove navike. Ono što nas i dalje drži u vezi sa duhom starog Kragujevca je običaj bogatog, porodičnog, nedeljnog ručka.

Za ovu nedelju “Naša kafana” predlaže: Kiselu čorbicu od zelja, punjene tikvice i keks tortu.

Za čorbicu je potrebno:
-1 kg zelja
– 2 glavice crnog luka
– 2 kašike brašna
– 1 šoljica ulja
– aleva paprika
– 3-4 žena belog luka
– so, biber i vinsko sirće
Priprema:
Propržiti luk, brašno i alevu papriku i naliti vodom. Kada provri dodati zelje i ostaviti da se kuva. Na kraju posoliti, dodati suvi začin i zakiseliti po ukusu. Dodati naseckani beli luk.
Za punjenje tikvice potrebno je:
– 10 oljuštenih tikvica iudunljenih za punjenje
– 2 dl ulja
– 5 glavica crnog luka
– 2 šargarepe
– 10 kašika pirinča
– 50 g ljuspica soje popareno vrelom vodom
– so, biber, aleva paprika, peršun, sok od paradajza, suvi začin
Priprema:
U uprženi crni luk dodati alevu papriku, biber, bareni pirinač, ljuspice soje, rendanu šargarepu, so i suvi začin. Ovim nadevom napuniti tikvice i poređati ih u nauljeni sud. Dodati brašno, malo aleve paprike, vodu i sok od paradajza. Pre kuvanja ostaviti da tikvice malo “ogreznu”.
Za keks tortu potrebno je:
– 300 g šećera
– 10 kašika vode
– 300 g posnog keksa
– 250 g mlevenih oraha
– 50 g seckanih oraha
– 100 g suvog grožđa
– 200 g želea
– 100 g posne čokolade
– 1 puding od vanile
– 1 kesica vanilin šećera
– 3 jabuke
Priprema:
Skuvati jabuke i na 1/2 l oceđene tečnosti skuvati puding. Ušpinovati šećer nešto ređe nego za slatko, preliti keks i ostaviti da se prohladi. U omekšanimkeks dodati puding, mlevene i seckanje orahe, suvo grožđe, iseckani žele, otopljenu čokoladu i vanilin šećer. Sve dobro izmešati i formirati oblik totre. Kao dekoraciju možete koristiti sitne bombone.
Prijatno!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *