Pričaju stari Kračujevčani, kako ih mirisi iz “Naše kafane” često vraćaju u neku davnu prošlost. U vreme kada se živelo i jelo na domaćinski način – porodično, zajedno…
Kažu… mmm… ovo što miriše mora da je… SARMA OD ZELJA
Da bi pripremili ovaj savršeni posni ručak potrebno je:
– 1 kg očišćenog zelja
– 1 šolja pirinča
– 1 narendana šargarepa
– 1/2 kg crnog luka
– 1 veliki narendani krompir
– 50 g ljuspica poparene soje
– 50 g semenki bundeve ili suncokreta
– so, biber, suvi začin i aleva paprika
Priprema:
Lišće zelja preliti vrelom vodom i ostaviti neko vreme da omekša.
Na zagrejanom ulju propržiti seckani crni luk. Dodati alevu papriku i probareni pirinač u sve nabrojane sastojke. Ovako pripremljen fil, neprestano mešati do željene gustine.
Kad nadev vude gotov, formirati sarmice.
Posudu za kuvanje naliti uljem, obavezno neki lose staviti na dno. Odozgo ređati formirane sarmice, pažljivo, da ne izgube oblik.
Sadržaj posude pokriti lišćem i naliti vodom da “ogrezne”.
Kuvati na tihoj vatri da nekoliko puta “baci ključ”.
Zprška da bude sa manje brašna nego obično.
Prijatno!