Кragujevačka Energetika uspešno privodi kraju još jednu grejnu sezonu. Tokom prethodnih meseci nije bilo većih kvarova na mreži ni problema u radu nove kotlarnice na gas, rekao je, gostujući u Кomunalnom servisu Televizije Кragujevac, direktor gradske toplane Andreja Ilić.

Tekuća grejna sezona u Кragujevcu, koja bi zvanično trebalo da bude završena 15. aprila, je prva u kojoj se kao energent koristi prirodni gas. To je rezultat projekta modernizacije sistema daljinskog grejanja na teritoriji grada, koji se realizuje u dve faze.

Na početku grejne sezone zabeleženi su određeni defekti na distributivnoj mreži, što se, kažu u Energetici, moglo i očekivati, s obzirom na prosečnu starost toplovoda. Novo postrojenje je, kako navode, doprinelo da gubici vode na pojedinačnim kotlarnicama budu na istorijskom minimumu.

Zahvaljujući novom, savremenom postrojenju kojim su zamenjeni nekadašnji kotlovi na ugalj, rešen je višedecenijski problem zagađenja vazduha u Кragujevcu. Prema rečima nadležnih, ukupna emisija ugljenika i ugljenikovih oksida je smanjena za oko 70%, potpuno su eliminisani sumpor i PM čestice svih kategorija, dok je azot ispod polovine maksimalno dozvoljenih vrednosti.

izvor: RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *