Firme iz Šumadije sve bolje posluju i izvoze svoje proizvode uglavnom u Evropsku uniju, poruka je sa današnjeg okruglog stola “Poslovanje privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2022. godini – perspektive daljeg razvoja” koji je organizovan u prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Kragujevac.

Ova diskusija je plod je intenziviranja saradnje RPK Kragujevac i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i zajedničkog rada na unapređenju poslovanja privrednih subjekata i stvaranja uslova za razvoj boljeg poslovnog okruženja.

“Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2022. godini, uprkos otežanim uslovima poslovanja, ostvarila je rast izvoza i značajan spoljnotrgovinski suficit”, rekao je direktor RPK Kragujevac Predrag Lučić i naglasio značaj tržišta EU.
“Čak 85 odsto izvoza privrede Kragujevca u prošloj godini realizovano je na tržištima zemalja članica Evropske unije”, naglasio je on.

Prof. dr Milena Jakšić, dekanka Ekonomskog fakulteta, osvrnula se na ulogu Univerziteta u Kragujevcu u oblasti “Zelene tranzicije” i digitalizacije kompanija. Istakla je i značaj dualnog obrazovanja.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2022. godini iznosila je 3.230 milijarde evra. Istovremeno ostvaren je rast izvoza od 6,5 odsto i spoljnotrgovinski suficit od 392 miliona evra.

U istom periodu privreda Kragujevca je ostvarila izvoz u iznosu od 666,7 miliona evra, a ostvareni suficit dostigao je 104 miliona.

Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog okruga u prošloj godini bili su setovi provodnika i kablovi, zatim tramvaji, cevi i creva od plastičnih masa kao i nameštaj i delovi.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici poslovne i akademske zajednice, Narodne banke Srbije i Nacionalne službe zapošljavanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *