Danas je počeo Vaskršnji post. U narodu se još zove i Veliki ili Časni. Traje 48 dana odnosno sve do Vaskrsa koji je ove godine 16. aprila.

Pored toga što je najduži u godini ovaj post se smatra i najstrožim jer se veći deo njegovog trajanja, vernici uzdržavaju od hrane čak i one spremana na ulju odnosno najveći deo se posti na vodi.

Greška je shvatati dane posta kao uzdržavanje od hrane ili neku vrstu dijete. Osnovno je, uči Srpska pravoslavna crkva, uzdržavanje od zlih misli i dela kao i više vremena provedenog u molitvi, bratskoj ljubavi i milosrđu.

Po raznim događajima i praznicima sedam nedelja Vaskršnjeg posta sastoji se iz “Čiste nedelje”, “Pačiste”, “Krstoposne”, “Sredoposne”, “Gluvne”, “Cvetne” i “Strasne” ili “Velike” sedmice. Za svaku nedelju vezan je niz običaja i pravila. Tako se recimo u Krstoposnoj nedelji vernicima koji su preduzeli podvig posta na celivanje tokom Jutrenja iznosi Časni krst. U toku Gluvne nedelje se ne peva, ne svira i ne igra ali se i ne započinju novi poslovi.

Najznačajniji dan tokom Strasne nedelje je Veliki petak, dana kada je na Golgoti raspet Gospod Isus Hristos.
Post prema rečima svetih otaca podrazumeva pročišćenje duše i tela, a u srcu je važno negovati ljubav, dobrotu, radost i unutrašnji mir.
Vernici poste kako bi se pričestili. Sveto pričešće predstavlja sjedinjenje sa Bogom i uzima se za zdravlje, mir i spasenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *