Na današnji dan pre 147 godina u Kragujevcu je izbila radnička pobuna poznata kao “Crveno barjače” ili “Crveni barjak” – po simbolu koji su tokom nemira 27. februara 1876. godine radnici nosili. Pobunu su organizovale pristalice Svetozara Markovića nakon manipulacija izbornim rezultatima na izborima na kojima su socijalisti prvi put ostvarili pobedu u više gradova u Srbiji.

U to vreme Kragujevac je zbog Topolivnice bio najvažniji industrijski centar Kneževine Srbije.
Vladajući liberali premijera Ljubomira Koljevića odlučili su da ponište rezultate izbora na kojima su socijalisti osvojili većinu. Ideja je bila da se sazove birački zbor i to u vreme kada su zaposleni u Topolivnice bili na poslu. I u takvim okolnostima, bez glavne podrške zaposlenih u kragujevačkoj fabrici, socijalisti su uspeli da odnesu pobedu.

Svetozar Marković

Osokoljene podrškom građana, pristalice socijalista krenule su da slave organizujući marš na ulicama grada. Na čelu kolone bio je istaknut crveni barjak sa natpisom “Samouprava”. Učesnici marša su uzvikivali “živela republika” što je razbesneo kneza Milana koji je strahovao od scenarija Pariske komune.

Vojci je naređeno da silom zaustavi marš. U ovom sukobu bilo je više mrtvih i ranjenih i više od 30 uhapšenih učesnika skupa. Politička previranja u Srbiji nakratko su zaustavili Srpsko – turski ratovi.

Uspomena na ovaj događaj u Kragujevcu je, u vreme vladavine komunista, obeležavana organizovanjem “Susreta samoupravljača”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *