Koncertom srpske kompozitorke i profesora Olivere Vojne Nešić u okviru projekta Les Concerts du Foyer europeen 7. marta 2023. godine biće obeležen Međunarodni Dan žena u Luksemburgu.

Кompozicije koje će doživeti svetsku premijeru u Luksemburgu izvešće dve mlade umetnice: Ljubica Jovanović (violinistkinja) i Sanja Donić (pijanistkinja) iz Кragujevca.

Čast je pripala našoj srpskoj kompozitorki jer se njena biografija nalazi u 7 enciklopedija, a svetske premijere je imala u: Londonu, Bariju, Los Anđelesu, Manhajmu, Rimu, Brnu, Ferbenksu, Briselu, Beogradu.

Ona je predsednica Udruženja „Žene u muzici“ – Srbija koje ove godine obeležava 20 godina postojanja i organizovanja međunarodnog festivala i takmičenja „Donne in musica“ koje je jedinstveno u svetu, jer za obaveznu kompoziciju ima delo žene kompozitora.

Takmičenje u disciplinama: solo instrument, duo, kamerna muzika, kompozicija, vokalni ansambli, je u proteklih 20 godina okupilo i nagradilo takmičare uzrasta od 6 godina, pa naviše.

Poslednjih godina iz discipline Кompozicija, javili su se takmičari iz: Кine, SAD-a, Jordana, Evrope.

Ljubica Jovanović i Sanja Donić će 28. februara sa početkom u 19 časova izvesti neke kompozicije prof. Nešić u sali Muzičke škole „Slavenski“ u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *