dan braka kragujevac

Ovaj dan  je posvećen mužu i ženi – osnovi porodice i njihovom pozitivnom uticaju na razvoj društva. Ideja za obeležavanje dana braka nastala je 1981.godine u američkoj državi Luizijani, a dve godine kasnije počela je da se širi i na ostale krajeve sveta.

Cilj je da se bračni parovi podsete na vrednosti međusobnog poštovanja i vernosti, na šta se usotalom i obavezuju stupajući u brak.

Kragujevac ide u dobrom pravcu, barem kada su venčanja u pitanju. Tokom prošle godine u centru Šumadije  u bračne vode uplovila su 874 para, što je za 97 više nego prethodne godine. Naime, 2021. na taj korak se odlučilo 777 parova, a  2020. venčala su se 593 para.

Statistika međutim nije blagonaklona prema ovom vidu uređenja zajedničkog života muškarca i žene. Broj novosklopljenih brakova u Srbiji u konstantnom je blagom porastu ili se drži na manje više istom nivou što nije slučaj za brojem razvoda koji je iz godine u godinu sve veći.

Prosečno trajanje razvedenog braka u Srbiji traje 13,7 godina a nadpolovična većina razvedenih parova ima jedno dete.

Svetski dan braka obeležava se 8. februara i prilika je da se parovi pozovu na razumevanje, toleranciju i strpljenje kao temelj zdrave i funkcionalne zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *