Mladi Balkanci su, kako pokazuje međunarodno istraživanje, vodeći u Evropi po vezanosti za roditeljski dom. Naime, čak 65 odsto Srba u dobi od 25 do 35 godina  živi sa svojim roditeljima. Po tome su rame uz rame sa vršnjacima iz Hrvatske, dok su u ispred njih jedino Crnogorci, gde 68 mladih živi sa mamama i tatama.

Ovi podaci obuhvataju procenat mladih koji se računaju kao odrasli, i koji žive u kući jednog ili više roditelja, uključujući i one koji plaćaju kiriju. Nisu uzeti u obzir oni koji žive u roditeljskom domu sa supružnikom ili vanbračnim partnerom, kao ni deca koja žive u domu drugih odraslih rođaka ili staratelja koji nisu u srodstvu.

Podaci dolaze iz ankete i prikupljaju se putem intervjua, a zabeležili su mesta na kojima mladi realno žive, a ne gde su registrovani, pa tako pružaju realnu sliku. U južnoj i istočnoj Evropi  su procenti uglavnom preko 50.

 

Izvor: LANDGEIST.COM

 

Kada se pogleda karta Evrope sa rezultatima istraživanja, jasno se vidi da što se više ide ka jugu, sve je i veći procenat mladih koji žive sa roditeljima. Najmanje ih je u zemljama Skandinavije, tako da u Danskoj je svega 3 odsto mladih koji se nisu osamostalili.

Da nisu u pitanju samo ekonomske prilike, već i nešto drugo, vidi se na primeru velike razlike između Nemačke i Švajcarske na jednoj strani, u kojima je uz roditelje samo 16 odsto, dok već u susednim državama – Španiji i Italiji, taj broj je oko 50 odsto.

Izvor: Landgeist

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *