Danas, na državni i verski praznik – Svetog Savu, otvoren je konkurs kragujevačke ustanove kulture “Koraci”. Prilika da pisci zasluže podršku ove kuće koja hrabro gradi put ka novom, višem nivou izdavaštva, otvorena je do poslednjeg dana februara.

O konkursu, planovima i ambicijama, za Infoziju govori Mirjana Milenković, direktorka “Koraka”.
“Koraci su ono što činimo svaki dan. Činimo ih ponekad i nesvesno, u pravcima koje su nam često drugi odabrali. Moj posao je, i tome sam potpuno posvećena, da pokušam da postavim stazu. Stazu kojom će koraci biti ugodni i na čijim će stranama, od početka do kraja, biti nešto lepo. Verujem da je umetnost lepa. Verujem da nam treba više umetnošću oplemenjene reči, slike, pesme… Ako sam već u prilici da vodim “Korake” uradiću sve da iza koraka ostane trag jer bez tragova koraci su uzaludni”, kaže direktorka u izjavi za Infoziju na Savindan – dan kada ova kuća otvara konkurs iz oblasti izdavaštva.
Kragujevac može da se ponosi “Koracima” zbog svega što je urađeno od osnivanja 2017. godine.
“Ovaj trenutak ni po čemu nije osoben. Ne mislim da je za kulturu sada ni posebno gore ni posebno bolje nego što je bilo ili će biti. Na nama koji živimo u ovom gradu je da napravimo ambijent gde će naše slovo, reči koje ispisujemo u nizovima koji će se dopasti čitalačkoj publici, od stručne literature do beletristike, postati nešto po čemu se prepoznajemo. U tom smislu, bez ambicije da utičemo na dnevni ukus, “Koraci” će ponuditi ono što, po oceni zaista kompetentnih ljudi, smatramo da je na nivou dovoljnom da razdrma zapuštene čitalačke navike i potrebu za čitanjem. Cilj je dakle da probudimo čitaoca u svakom od nas”, kaže  Mirjana Milenković najavljujući da će se “Koraci” u ovoj godini “čuti” i dalje od Kragujevca. Obećava prodor izvan Šumadije…

 

Posebna pažnja biće posvećena “Dečijim iskrama”, časopisu koji objavljuje radove najmlađih, a na čijim su stanicama u prošlosti ispisane nebrojene uspomene na letnje i zimske raspuste, boravke na selu, opisi jeseni u “mom kraju”, prve ljubavi…
“Dečije iskre u svakom smislu zaslužuju iskru novog života. Može da zazvuči patetično ali zaista tako mislim. I najveći pisci su bili deca zato deci pružamo priliku da pokažu svoj talenat. Možda, zašto da ne, neki budući veliki pisac svoje prve korake napravi u “Iskrama”. Pokušaćemo da uđemo i u škole van Kragujevca. Bez pretencioznosti ali mislim da nam granice nisu omeđane Šumadijom. Možemo da dobacimo dalje”, kaže pravnica na čelu izdavačke kuće ozbiljnih ambicija. Najavljuje i proširenje izdavačke delatnosti.
“Cilj je da “Koraci” iskorače dublje u tržište i publiku. Želimo da u punom smislu reči budemo oslonac piscima ali i garant kvaliteta svetu čitalaca. Sva naša izdanja na proleće postaće dostupna i u novom prostoru koji pripremamo. Biće to knjižara i neka vrsta kluba kulture gde će se sretati poštovaoci pažljivo odabrane i u knjigu složene reči, slike, fotografije… svega što je lepim sadržajem naslonjeno na muziku koraka našeg grada”.

Danas, simbolično na Savindan, “Koraci” su otvorili konkurs iz oblasti izdavaštva. Direktorka kuće kaže da će se radovi primati do 28.februara i da joj je želja da žiri bude na “slatkim ali ozbiljnim mukama”.
Žiri je pak u izuzetno respektabilnom sastavu: akademik Venko Andonovski, pisac i redovni profesor Filološkog fakulteta u Skoplju, Vladimir Perić, pisac, književni kritičar i glavni urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Koraci” i Tatjana Jovanović, doktor književnosti i profesorka srpskog jezika u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.
Mirjana Milenković se i na izvanrednoj podršci zahvaljuje gradu.
“Uz svaki korak “Koraka” čvrsto stoji grad. Čelni ljudi su prepoznali da možemo mnogo. Shvatili su na vreme da ova delatnost, možda i više od drugih, može da doprinese promociji našeg grada u zemlji i regionu. “Koraci” su tu, vi uhvatite ritam” završava Mirjana Milenković, direktora kragujevačke ustanove kulture “Koraci”, najavljujući plodnije dane za izdavačku delatnost u srcu Šumadije.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *