Za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini koje zajednički sprovode Grad Kragujevac i Nacionalna služba za zapošljavanje opredeljeno je oko 20 miliona dinara – najavljeno je na današnjoj sednici Gradskog saveta za zapošljavanje.

Reč je o subvencijama za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih  za koje će biti opredeljeno 4,4 miliona dinara, subvencijama za samozapošljavanje za koje je opredeljeno 13,5 miliona dinara za 45 lica dok je za program javnih radova opredeljeno 2 miliona dinara, za radno angažovanje 21 lica.

Prema rečima Radomira Erića, predsednika Gradskog saveta za zapošljavanje, prošle godine je za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja bilo opredeljeno 18 miliona dinara. Ove godine su opredeljena veća sredstva, 20 miliona dinara, od kojih će 11 miliona izdvojiti grad, a 9 miliona država.

U 2022. godini, rezultati sprovođenja ovih mera su 45 lica kojima su odobrene subvencije za samozapošljavanje, 7 novozaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih i 21 lice koje je bilo angažovano kroz program javnih radova.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo 14 .127 nezaposlenih lica zaključno sa decembrom mesecom. Primetan je trend opadanja nezaposlenosti. S obzirom na to da smo u Lokalnom akcionom planu za zapošljavanje predvideli strategiju razvoja IKT sektora i metalskog sektora, očekivanja su da u ovim sektorima bude zaposleno najviše ljudi, s obzirom na najave nekih kompanija koje već posluju u Kragujevcu da šire svoju proizvodnju kao i onih kompanija koje su najavile svoj dolazak – kazao je Erić.

Prema rečima Gorice Bačanin, direktorke Nacionalne službe za zapošljavanje najtraženija zanimanja na tržištu rada i dalje su proizvodni radnici metalske struke (varioci, metalostrugari, bravari) i uslužne delatnosti. Otpočele su obuke za uslužne delatnosti – konobari, kuvari, poslastičari, moleri, onlajn obuke iz oblasti knjigovodstva, i digitalni marketing kao nova obuka.

Kada je reč o merama aktivne politike zapošljavanja, najveće interesovanje vlada za program samozapošljavanja, zbog čega je i ove godine za ovu meru opredeljen najveći iznos subvencija. Članovi Saveta smatraju da i druge mere za koja su opredeljena sredstva treba više popularisati i približiti poslodavcima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *