U Galeriji Doma omladine ljubitelji sedme umetnosti mogu u utorak, 10, januara, da pogledaju brazilski film “Grad bogova”. Ulaz u Zimski bioskop je slobodan, a projekcija počinje u 21.00 sati.

“Cidade de Deus”, režiran od strane Fernanda Meireleša , priča priču o težini života i predispozicijama mladih iz sirotinjskog kvarta iz glavnog grada Brazila, poznatog pod nazivom “ Božiji grad”. Ko je imao nesreću da se rodi u ovakvoj socijalno, ekonomski pa i rasno izolovanoj zajednici, gde su droga i kriminal deo svakodnevnice svakog od stanovnika tog kraja, potreban je jako veliki trud, a i da se  isključi iz  sveta kriminala. Uz to život je u neperstanoj opasnosti.

Priča ovog filma je oslikana naracijom mladog fotografa po imenu Roket (raketa). Film je sačinjen iz više segmenata, više priča, nešto nalik “Petparačkim pričama”. Pratimo više različitih života likova, sa sve posebnim naslovima, imamo uvid u evoluciju od sitne bitange do ozbiljnih gangstera. Kasnije, gde se ove priče lepo spajaju i stapaju, jeste bitka  geta “Cidade de Deus” sa druge dve lokalne bande, posredstvom komplikacija u biznisu i raznih drugih ličnih interesa. Sve to vodi do velikog sukoba.

Režija Fernanda Meireleša je vrlo slična stilu po kojem je poznat Martin Skorseze, i prilično se jasno vidi da je Fernando veliki fan stvaralaštva ovog popularnog američkog reditelja.

Ovaj film na dobar način kombinuje stare stilove sa modernom i brzom montažom, dajući veoma razruđenoj priči kvalitetan fokus i novu dimenziju.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *