Кragujevac je jedan od sedam gradova u kojima je ostvarena najveća ušteda električne energije u domaćinstvima.

Ovakvom rezultatu doprinele su, pored razvijene svesti sugrađana o značaju štednje energije, i dugogodišnje stalne aktivnosti koje grad sprovodi u ovoj oblasti. Ostvarene uštede velikog broja javnih objekata koje je grad energetski sanirao, doprinele su da Кragujevčani uđu u proceduru sprovođenja mera energetske efikasnosti.

U poslednje dve godine, više od 550 domaćinstava dobilo je subvencije za sprovođenje mera energetske efikasnosti i zamenu kotlova na čvrsto gorivo kotlovima na gas i pelet. Ukupna vrednost ovih projekata je preko milion evra.

Ušteda koja je ostvarena u potrošnji energije u oktobru 2022. u odnosu na oktobar prethodne  godine, kada je reč o objektu u kome je smeštena lokalna administracija, iznosila je 23 odsto.

Javno komunalno preduzeće Šumadija ostvarilo je uštedu od šets procenata, Energetika 32 odsto, Centar za socijalni rad “Solidarnost“ pet procenata, a Narodni muzej Šumadije je potršnju struje smanjio za petinu.

Grad Кragujevac je zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine, u ovoj godini investirao u poboljšanje energetske efikasnosti, kroz ulaganja u zamenu staolarije, kotlova na prirodni gas, pelet, ugradnju toplotnih pumpi i izolacije i ugradnju solarnih panela.

Subvencije je u ovoj godini dobilo više od 400 domaćinstava, a vrednost ovih projekata je oko 850 hiljada evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *