Tragičan događaj koji se dogodio pretposlednjeg dana protekle godine u Zavodu za smeštaj odraslih lica Male Pčelice u Kragujevcu, kada je jedan od štićenika ubio drugoga na spavanju, i dalje je tema koja potresa centar Šumadije.

Naime, ustanova u kojoj je smešteno više od 800 duševno bolesnih ljudi spada u jednu od najvećih ovog tipa u Evropi, i nalazi se u samom središtu grada, a na zločin koji je sve uznemirio ništa nije ukazivalo.

U petak, 30. decembra u periodu između 15 i 16 časova, T.N. (63) je teškom stolicom od punog drveta udario u glavu mlađeg B.R., dok je ovaj ležao u svojoj sobi u krevetu, odmarajući se nakon ručka. Pogodio ga je u slepoočnicu, i kako se za sada zna, preminuo je nakon nekoliko minuta na licu mesta.

Kako saznajemo iz istrage, a i vidi se na snimcima sa video nadzora kojim je pokriven svaki deo ustanove, T.N. je nekoliko puta ulazio i izlazio iz sobe u kojoj je spavao B.R.

Šta se tačno dešavalo u prostoriji nije poznato, ali se vidi da je on u jednom momentu seo na stolicu u hodniku. Zapošljeni su ubrzo shvatili da se dešava nešto nepredviđeno. U roku od 30 sekundi su dotrčali na lice mesta, i zatekli stravičan prizor. Pokušavali su da povređenom ukažu prvu pomoć, ali bilo je sve uzalud.

Ubica nije pružao otpor, i delovao je hladnokrvno. Inače, T.N., kao i njegova žrtva, boluju od šizofrenije.

On je nedavno smešten u „Male Pčelice“ iz Specijalne zatvoreske bolnice u Beogradu, gde je izdržavao kaznu. Imao jeranije napad na službeno lice, a prema rečima psihijatara koji su upoznati sa njegovim profilom, „radi se o čoveku koji je opasan po okolinu i koji je u svakom trenutku spreman da ubije“.

Da je to tačno, potvrđuje i činjenica da je u vreme kada je poznaniku smrskao glavu, bio pod terapijom, i nije pokazivao nikakve pa ni najmanje znake agresije.

Nakon prvih rezultata istrage jasan je i motiv koji je duševno bolesnom čoveku buio dovoljan razlog da nekome oduzme život. Naime, B.R. mu je dugovao neki novac, i to je bio povod za svađu koja se završila na najgori način.

Povodom ubistva koje se dogodio u Zavodu za smeštaj odraslih osoba “Male Pčelice” u Kragujevcu oglasilo se i nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Oni najavljuju da će, nakon izveštaja nadležnih organa i razgovora sa zaposlenima u Zavodu utvrditi činjenice i proceniti da li je bilo propusta u radu u ovoj ustanovi.

Iz Ministarstva kažu i da osobe T.N. i R.B koje su bile učesnici događaja ranije nisu pokazivali nasilno ponašanje.

Zamenica Višeg javnog tužioca u Kragujevcu Vesna Perovićje izjavila da je korisniku za koje se sumnja da je izvršio ubistvo određeno je zadržavanje, a telo nastradalog štićenika poslato je na obdukciju.

U ovoj ustanovi već duže vreme vlada nesklad između broja štićenika i zaposlenih koji o njima moraju da brinu, pa je sada jasno i zašto nadležni stalno apeluju da treba povećati broj radnika.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *