U ulici Bulevar kraljice Marije (magistralni pravac Kragujevac – Kraljevo), JKP Šumadija danas postavlja dve platforme za usporavanje brzine vozila i to na raskrsnici kod TC Big fashion i raskrsnici sa Mišarskom ulicom, a u okviru Projekta saobraćaja i saobraćajne signalizacije.

Skupštine grada je početkom septembra u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja donela Odluku o pravcu pružanja državnih puteva kroz naseljena mesta u gradu Kragujevcu kojoj je prethodila izrada Projekta saobraćaja i saobraćajne signalizacije. Projektnom dokumentacijom, predviđeno je postavljanje dve platforme odnosno usporivača saobraćaja i to u ulici Bulevar kraljice Marije, na raskrsnici sa tržnim centrom Big fashion i na raskrsnici sa Mišarskom ulicom, kazala je Zorica Đorić, v.d. načelnika Gradske uprave za komunalne poslove.

Sledeće nedelje biće postavljene još dve platforme u suprotnom pravcu, kao i na raskrsnici kod vrtića Bubamara. Ovim se završavaju sve pripremne radnje i procedure, a koje traju već godinu dana, za primopredaju ulice Bulevar kraljice Marije iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave u nadležnost JP Putevi Srbije, rekla je Đorić i najavila postavljanje usporivača u još četiri ulice: Avalskoj, Kralja Milana IV, Stojana Protića i 9. maja.

U cilju podizanja nivoa bezbednosti učesnika u saobraćaju, pored postavljanja dodatnih obeležja koje postavlja lokalna samouprava, Saobraćajna policija nastaviće i pojačanu kontrolu na mestima gde su se, na osnovu izrađene analize, događale saobraćajne nezgode u kojima su stradali pešaci, kao u  frekventnim ulicama i raskrsnicama u drugim delovima grada gde pešaci najčešće prelaze, kazao je Igor Dičić, pomoćnik komandira Saobraćajne policijske ispostave.

Od početka godine Saobraćajna policija PU Kragujevac sankcionisala je 454 prekršaja pešaka i 30 prekršaja vozača koji nisu poštovali obaveze prema pešacima. Od početka godine, takođe, u saobraćajnim nezgodama pet pešaka je smrtno stradalo a 74 je povređeno, naveo je Dičić i uputio apel vozačima da poštuju saobraćajne propise, prilagode brzinu u zonama pešačkih prelaza kako bi blagovremeno i na bezbedan način mogli da se zaustave. On je apelovao i na pešake da kolovoz prelaze na pešačkim prelazima a pre toga se uvere da mogu da pređu na bezbedan način, da ne prelaze na crveno svetlo i da ne koriste mobilne telefone i slušalice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *