U Povereništvu za izbegla, prognana i interno raseljena lica u toku je  upis korisnika za nabavku drva za ogrev za domaćinstva najugroženijih porodica izbeglih i interno raseljenih lica na teritoriji grada Kragujevca.

Odlukom Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS), gradu Kragujevcu su dodeljena sredstva u iznosu od 1.250.000 dinara za 50 porodica, u maksimalnom iznosu do 25.000 dinara po porodici, sa ciljem prevazilaženja poteškoća u obezbeđivanju energenata za zimski period.

– Grad Kragujevac je primer dobre prakse u oblasti saradnje sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

-U oblasti socijalne zaštite, grad Kragujevac godinama unazad participira sa deset procenata učešća u svim grantovima i projektima KIRS-a. Naš veliki uspeh je činjenica da smo 2011. godine imali oko 11500 izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica, dok je danas broj korisnika koji se obraćaju Povereništvu negde oko trista do četiristo, a svega deset porodica imamo koje su nam prioritet i koje još uvek nismo zbrinuli.

Gordana Damnjanović

Dr Damnjanović je ovom prilikom podsetila da su u prethodnom periodu realizovana tri projekta sa ciljem poboljšanja uslova stanovanja izbeglih i interno raseljenih lica kroz nabavku građevinskog materijala ukupne vrednosti od  5.400.000 dinara, u okviru kojih je dodeljen građevinski materijal za 11 porodica, među kojima su tri porodice koje smo u prethodnom periodu zbrinuli kroz nabavku seoskih domaćinstava sa okućnicom, rekla je dr Damnjanović. Nedavno je završen i Projekat sa ciljem osnaživanja, jačanja kapaciteta i bolje saradnje sa Povereništvom. Vrednost ovog Projekta iznosila je 24. 000 dinara, a dodeljenim sredstvima pribavljena je računarska oprema, jedan laptop, dva računara i jedan štampač za potrebe kancelarije Povereništva.

U saradnji sa KIRS-om, Povereništvo za izbegla, prognana i interno raseljena lica sprovelo je niz aktivnosti u vezi s prihvatanjem i zbrinjavanjem lica koja su izbegla iz Ukrajine. Prema rečima dr Damnjanović, za deset porodica obezbeđeni su paketi hrane i higijenski paketi. Donacijom UNHCR-a, za devetoro dece obezbeđen je školski pribor. Značajnu ulogu prilikom prihvatanja i zbrinjavanja izbeglica iz Ukrajine imao je Crveni krst Kragujevac.

U narednom periodu biće zbrinuta još jedna porodica izbeglih i interno raseljenih lica. Očekuje se raspisivanje Javnog poziva za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, u skladu s potpisanim Ugovorom s KIRS-om. Za realizaciju ovog projekta gradu Kragujevcu su dodeljena sredstva u iznosu od 1.332.718 dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *