U sredu 14. decembra od 19.00 sati u Galeriji SKC biće predstavljena pesnička knjiga “Riblja kost” autora Suzane Džuver.

Strukturalno načelo pesničke zbirke Suzane Džuver krije se u naslovu Riblja kost, koji dodatno osvetljava međusobne preplete vremeskih ravni, uticaja, sećanja i doživljaja. Lirski subjekt predstavlja svest kao stanje jedinstva, u kome Ja ne posmatra i ne analizira već živi sebe.

U građenju svesti lirskog subjekta paralelno se identifikuju tamne formativne tačke prošlosti i senzacije sadašnjosti. U ovakvom oblikovanju jednako su važne i praznine (od rođenja sam osuđena na rupe) od kojih je najvažnija nedostatak figure oca čije odsustvo prati kretanje lirske junakinje.

Ona osvešćuje sopstvene dualnosti, opipava krajnosti, traga za svojim mestom od potčinjenosti do slobode, ne bi li, kao i sve nametnuto, ženski princip izvrnula naopačke i preciznije ga sagledala. Tako simbol riblje kosti, preko metafore koja može biti višeznačna, postaje alegorija koja konceptualno povezuje sve nivoe pesničkog glasa Suzane Džuver.

Suzana Džuver rođena je 1996. godine u Кuli. Osnovne studije završila je na Odseku za komparativnu književnost sa teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde trenutno pohađa i master studije. Poezija joj je zastupljena u zbornicima Rukopisi 45, Tajni grad (PPM Enklava, 2022), kao i u zborniku pesama sa konkursa za pesničku nagradu Milo Bošković. Pesme su joj objavljene i na književnim portalima Astronaut, Strane i Čovjek – časopis. Povremeno piše književnu kritiku za koju je osvojila drugo mesto na međunarodnom festivalu književnosti Bookstan u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *