U okviru obeležavanja 45 godina postojanja Fakulteta medicinskih nauka u Кragujevcu, organizovana je promocija Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Na postavljenim štandovima u holu fakulteta zainteresovani studenti i profesori mogli su da dobrovoljno daju krv i upišu se u registar davalaca.

Registar predstavlja bazu podataka o prijavljenim dobrovoljnim davaocima matičnih ćelija koji su spremni da pomognu pacijentu kome je neophodna transplatacija.

Jedini put ka izlečenju najtežih bolesti poput leukemije, aplastične anemije, urođenih poremećaja metabolizma je obnavaljanje obolele koštane srži zdravim ćelijama davaoca.

Da bi transplatacija bila moguća neophodno je da davalac i bolesnik budu podudarni u sistemu humanih leukocitarnih antigena.

Кako bi se za što veći broj pacijenata lakše i brže našao odgovarajući davalac, potrebno je da u registru bude upisano najmanje 100 hiljada davalaca.

U Srbiji je taj broj znatno manji. Institut za transfuziju krvi Srbije je tokom ove godine pokrenuo nacionalni kampanju „Osloni se na mene“ kako bi se povećao broj dobrovoljnih davalaca i na taj način spaslo više života.

Institut za trasfiziju krvi Srbije drugi put organizuje akciju u Кragujevcu, u kojoj je učestvovao veliki broj studenata i profesora.

Davanje matičnih ćelija je potpuno bezbedno i bezbolno, a u registar mogu da se upišu zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina.

izvor: RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *