Svetska zdravstvena organizacija ustanovila je 1. decembar kao Svetski dan protiv ove opake infektivne bolesti koja je od 1981. godine kada je prvi put dijagnostikovana u SAD do danas odnela preko 25 miliona života širom planete.
Prema procenama SZO i UN u ovom trenutku sa virusom AIDS-a živi gotovo 35 miliona ljudi od čega u Evropi oko 2,5 miliona.
Obeležavanje ovog dana ima pre svega zadatak da podseti na važnost testiranja na virus ali i destigmatizaciju obolelih.
U Srbiji sa virusom živi nešto manje od 2.000 zaraženih, a pretpostavlja se da je još toliko onih koji ne znaju da su nosioci. Najveći broj zaraženih je u životnoj dobi od 25 do 49 godina, a većina od njih sazna da je zaražena tek kada se bolest ispolji.
Upotrebom modernih lekova infekcija je znatno usporena i potreban je duži niz godina da se bolest razvije do stadijuma opasnog po život. U tom smislu najvažnija je prevencija i rano otkrivanje prisutnosti virusa u krvi. Napredak medicine doveo je do toga da pacijenti za dijagnostikofanim HIV virusom imaju značajno kvalitetniji život nego u vreme kada se bolest pojavila. HIV pozitivne osobe danas mogu normalno da obavljaju poslove i učestvuju u društvenom i javnom životu.
Mnoge svetski popularne ličnosti borile su se sa Aidsom. Najveću ulogu u podizanju svesti o ovoj bolesti imale su upravo njene žrtve Rok Hadson, Fredi Merkjuri… dok je legendarni košarkaš Medžik Džonson simbol borbe da se život nastavi uprkos infekciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *