Nova oprema za proizvodnju električnih automobila u kragujevački Fijat stigla je juče, potvrdio je za portal Pressek Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata ove fabrike.

– U pitanju su roboti namenjeni proizvodnji električnih automobila. Za nas je ovo dobra vest, jer potvrđuje da će ono što je dogovoreno u proteklom periodu biti i realizovano, kaže Đorđević.

Tokom prethodnih meseci radnici, koji su ostali da rade u fabrici nakon talasa otpuštanja, bili su angažovani na raščišćavanju hala. Sada, nakon što je nova oprema počela da stiže, po Đorđevićevim rečima radiće se na njenom instaliranju.

Proizvodnja električnog automobila u Kragujevcu trebalo bi, prema ranijim najavama, da počne 2024. godine. Država je, da podsetimo, 28. aprila potpisala ugovor o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu sa Stelantisom, vlasnikom kragujevačke fabrike. Vrednost ugovora je 190 miliona evra, od čega će iz državnog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

Ubrzo je, međutim, usledio „hladan tuš“. Od ukupno 2.016 radnika, koliko je bilo zaposleno u kragujevačkoj fabrice, više od polovine je proglašeno tehnološkim viškom.

Stelantis do danas nije objavio tačne podatke o broju radnika koji su ostali da rade u Kragujevcu, kao ni o broju kragujevačkih radnika koji su angažovani u njihovim pogonima u inostranstvu.

Prema procenama sindikata u kragujevačkom pogonu ima između 500 i 600 zaposlenih, dok je nešto više od 100 radno angažovano u pogonima u Slovačkoj.

Portal Pressek je u nekoliko navrata od Stelantisa pokušao da dobije ove, ali i informacije o procenama koliko će radnika u Kragujevcu biti potrebno kada proizvodnja električnog automobila počne, a odgovore nismo dobili.

Televizija N1 juče je objavila da je ekipa emisije Newsnight došla u posed ugovora koji je država Srbija između 2008-2012. godine potpisivala sa italijanskim proizvođačem automobila Fijat.

Prema računici koja proističe iz ugovora i podataka do kojih su novinari N1 došli u APR-u, država je za 10 godina samo preduzeću Fijat automobili Srbiji dala više od pola milijarde evra, a za ceo projekat Fijata milijardu. (Vidi LINK)

U Godišnjim izveštajima o poslovanju privrede u 2021. godini koje je objavila Agencija za privredne registre kragujevačka fabrika automobila evidentirana je kao jedno od pet privrednih društava sa najvećim smanjenjem poslovne imovine u toj godini.

– Opadanje vrednosti imovine uslovljeno je smanjenim ulaganjima u postrojenja i opremu, kao i manjim potraživanjima od matičnog, zavisnih i povezanih pravnih lica u inostranstvu. I iznos angažovanog kapitala je niži nego prethodne godine (10,9%), te je on iskazan na nivou od 31.198 miliona dinara, na šta je uticalo negativno poslovanje u tekućoj godini (3.866 miliona dinara), pri čemu je neto gubitak za 63,3% povećan u poređenju sa prethodnom godinom, navodi se u izveštaju APR-a.

Godinu dana ranije Fijat je bio jedno od 5 preduzeća sa najvećim poslovnim prihodina, a u 2021. godini pao je na 28. mesto. Koje će mesto na lestvici zauzimati kada budu objavljeni izveštaji za 2022. godinu ostaje da se vidi.

Izvor: PRESSEK

https://www.pressek.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *