Povodom  Međunarodnog dana planina, 11. decembra,  Planinarsko društvo „Žeželj“ i Planinarsko ekološki klub „Gora“ iz Kragujevca uz podršku Planinarskog saveza Srbije, organizuju tog dana  republičku planinarsku akciju „Međunarodni dan planina – Ješevac Borački krš”.

Ješevac je planina u Šumadiji nalazi se nedaleko od Gornjeg Milanovca, na samo 7 kilometara istočno. Najviša tačka je Crni vrh, 902 mnv, što je veoma visoko za brežuljkastu Šumadiju. Ješevac je treća planina po visini u Šumadiji, posle Rudnika sa severa i Gledićkih planina sa jugoistoka. U podnožju planine Ješevac, u kotlini sa jugoistoka nalazi se Gružansko jezero , a na jugozapadu se oslanja na padine planine Vujan.

U nedelju 11. decembra  planinarska akcija na planini Ješevac organizuje se od Rapaj brda, preko Crnog vrha (902m) do Boračkog krša (515m). Polazna tačka akcije je selo Grabovica, nastavlja se prema vidikovcu Dobar pogled (683m), odatle prema Crnom vrhu (902m). Na Crnom vrhu formiraće se dve grupe –  Za kraću stazu koja silazi u Donju Vrbavu, a planinare autobus prevozi u Borač gde je moguć uspon na Borački krš, i  za  dužu stazu koja sa Crnog vrha vodi prema Vesovom grobu, Velikom vrhu i kroz zaseok Čairovići dolazi do Boračkog krša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *