Može da se pravi od maline, banane, kivija, nara, bilo kojeg voća…Ona prava i prepoznatljiva međutim, uvek je, kažu, od šljive ili loze. Prihvaćene su i varijante od dunje, kruške, kajsije, jabuke… Ali…

Na trećem “Šumadijskom festivalu rakije” u Kragujevcu moglo je da se proba sve. Od “nezamislivog”, kako neko reče, do onog tradicionalnog na šta smo navikli.

 

“Od čega god da se pravi, bitno je da je voće, da je prirodno i da nema hemije”, jednoglasno tvrde proizvođači koji su danas postavili nove standarde kvaliteta rakije.

Od svih iz kategorije “šljive”, tako je stručni žiri ocenio, najbolji je bio Milorad Mijailović – “Zavet” iz sela Čumić kod Kragujevca.
Ime pobedničke rakije opravdava težinu same reči.
“Ova rakija miriše na istoriju, miriše na vreme iz starih knjiga, miriše na ono kako treba da miriše vrhunska šumadijska šljivovica”, kazao je jedan od stručnjaka koji je učestvovao u ocenjivanju.


Uz vrhunsku rakiju ide i vrhunski zalogaj. Da tako bude pobrinulo se nekoliko proizvođača. Van konkurencije, svi su pobedili. Neko opet reče “Srbija je to”.
Događaju koji je postao kragujevački brend je prisustvovao i gradonačelnik centralnog grada Šumadije Nikola Dašić.
“Ovde sam da podržim događaj. Pravimo tradiciju. Bukvalno. Šumadija ima potencijal koji polako izlazi na evropsko i svetsko tržište. Dobre rakije su nešto čime možemo da se stanemo “na crtu” najboljim brendovima u ovoj oblasti” rekao je Dašić.
Jedan od najprimećenijih izlagača vrhunske rakije bio je i Proka, čovek kojeg Srbija pamti kao “domaćina” nekada poznatog rijaliti šoua.
“Moramo da idemo u korak sa svetom i vremenom. Rakija je, reče neki ministar onomad, prihvaćena kao srpska priča. Tu više nema zezanja” , poručuje čuveni Proka.


Jedan od organizatora, Gradska turistička organizacija Kragujevac, uložila je izuzetan napor da ova manifestacija postane prepoznatljiva u širem okruženju.
Bojan Pavlović, direktor kragujevačke GTO ne krije zadovoljstvo i obećava nove promocije Kragujevca kao turističkog centra.
“Obećavamo nešto novo, nešto što će tek da Kragujevac stavi na kartu dobrog provoda”, zaključio je.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *