Bio je statusni simbol ali i simbol jedne zemlje i jednog vremena koje je daleko iza nas. Imamo je više varijanti: “Standard”, “Komfort”, “Specijal”, “Luks”, “Mediteran”… Svima je zajedničko ime “Stojadin”. Poslednja Zastava 101 sišla je sa proizvodne trake kragujevačkog giganta na današnji dan 2008.godine.


Bio je poznat po pouzdanom motoru, velikom gepeku i mogućnosti da se “popne bilo gde”. Održavanje je bilo jeftino, delovi dostupni, a u svakom kragujevačkom sokaku bio je barem po jedan “brka”, “majstor Mile” ili jednostavno “komša” koji je umeo “da napravi Keca”.


Za 37 godina koliko je bio u serijskoj proizvodnji, napravljeno je 1.045.458. primeraka od čega je 224.851 završilo na putevima od Egipta preko Poljske, Čehoslovačke, Mađarske sve do Grčke, Luksemburga, Švajcarske, Nemačke, Francuske do Velike Britanije.
Danas je teško poverovati da je “Kec” začetnik Golf koncepta automobila iako se pre Folksvagenovog Golfa pojavio tri godine ranije.

Poslednji “Kec”

Bio je to zapravo prvi proizvedeni “hečbek” na svetu. Prvi model koji je objedinio prednji pogon, poprečno postavljen motor, nezavisno ogibljenje na obe osovine (napred mekfersen) i gepek kao “peta vrata”.
Preteča Zastavinog “Stojadina” bio je još jedan legendarni model torinskog Fijata – model sa oznakom 128.


Sudeći po komentarima na društvenim mrežama i forumima, jugonostalgičarima je Zastava 101 neizbežan element u hvalospevima o nekadašnjoj socijalističkoj zajednici. Nezvanično i tokom krvavih ratova između nekada “zbratimljenih naroda i narodnosti” cvetao je šverc delova za “Keca” koji se jednako vole u svim republikama raspale SFRJ.
I danas postoje zanesenjaci koji svoje “Kečeve” održavaju sa neverovatnom strašću.
Može se reći da legenda živi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *