Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ organizovala je „Četvrto šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija“.

Voćne rakije iz cele Srbije ocenjivali su vrhunski eksperti i degustatori, a nagrade najbolje ocenjenim biće dodeljene na „Trećem šumadijskom festivalu rakije“.

Na ovogodišnjem ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija učestvovale su 24 destilerije sa 62 uzorka.

Postoje razne rakije. Grožđane rakije i rakija od jabukovog vina, voćna rakija od dunje, kruške, trešnje, višnje, maline, ali najpoznatija rakija sa ovih prostora svakako je šljivovica.

Postoji velika razlika u procesu proizvodnje voćne rakije pre 50 godina, pre 20 i u poslednjih pet godina.

Zahvaljujući nekolicini naučnih radnika, među kojima je i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ninoslav Nikićević, kvalitet voćnih rakija se rapidno povećao.

Nagrade najbolje ocenjenim voćnim rakijama i svim učesnicima takmičenja biće dodeljene na „Trećem šumadijskom festivalu rakije“ koji će se održati 26. novembra 2022. godine u Ekskluziv ivent centru.

Izvor RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *