Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnoj jedinici „Ibar- Kraljevo, Novi Pazar“, sektor M.12, na slivu reke Zapadne Morave i redovna odbrana na Vodnoj jedinici „Lim-Prijepolje“ sektor S.7, saopštilo je danas JVP „Srbijavode“.
Vanredna odbrana od poplava proglašena je i na vodnim jedinicama „Drina Loznica“, „Kolubara- Valjevo“, „Lepenica-Kragujevac“, „Velika Morava – Ćuprija, Paraćin“ „Zapadna Morava – Kruševac“ „Zapadna Morava – Čačak“.
Usled obilnih padavina porastao je vodostaj reka u Novom Pazaru i Tutinu.
Službe JVP „Srbijavoda” i nadležna vodoprivredna preduzeća sprovode sve potrebne mere kako bi na kritičnim deonicama ublažili izlivanja vodotokova.
Na rekama Raška, Jošanica i Vidrenjak u Novom Pazaru službe „Srbijavoda“ su na na terenu sa teškom mehanizacijom, kamionom sa 3.000 džakova koji će se puniti na lokaciji u blizini reke u Novom Pazaru, dva kamiona, kip i mali bager.
Tamo se nalazi i direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović.
Usled tendencije rasta nivoa vodostaja na reci Lim u Prijepolju, kako je saopšteno, proglašena je redovna odbrana od poplava i u toku je postavljanje mobilne opreme za zaštitu od poplava u dužini od 80 metara, preneo je Tanjug.
Sa očekivanim padavinama postoji tendencija porasta vodostaja u toku sutrašnjeg dana, a službe JVP „Srbijavoda“ i nadležna vodoprivredna preduzeća sprovode sve potrebne mere kako bi na kritičnim deonicama ublažili izlivanja vodotokova.
Republički hidro-meteorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da će na Limu kod Prijepolja vodostaji u narednih 12 sati biti u većem porastu, sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata.
RHMZ navodi da se na Dunavu vodostaji nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *