Udruženje pacijenata obolelih od teške astme formirano je i u Кragujevcu.

Prvi skup održan je u Hotelu Кragujevac, a cilj osnivanja je da se između ostalog, utiče na prevenciju nastanka bolesti teške astme kroz zdravstveno prosvećivanje stanovništva, popularizaciju zdravih stilova života i zalaganja za psiho socijalnu pomoć i rehabilitaciju obolelih od astme.

Pulmolozi koji su se obratili pacijentima ukazali su na nove metode i tehnike lečenja od kojih je biološka terapija najefikasnija.

Oblik teške astme je stanje opasno po život. Napadi se javljaju više od jednom godišnje i zahtevaju lečenje kortikosteroidima, intervencije hitnih službi i hospitalizaciju.

Više od 16 miliona stanovnika na planeti živi sa teškom astmom, i svakog dana umire 65 ljudi od nje. Pacijenti sa teškom astmom nemaju kontrolu svoje bolesti.

Oko 50 odsto globalnog ekonomskog budžeta odvaja se za troškove lečenja pacijenata sa teškom astmom.

Opcije za obolele od astme ipak postoje. Uvođenje bolje, efikasnije metode u lečenju rezultiraju korenitim promenama stanja pacijenata koji se osećaju normalno.

Poboljšanje kvaliteta života je izazov i strategija i za pacijenta i doktora.

Razmena informacija je sve veća i tretmani su fokusirani na fizičko i psihičko poboljšanje zdravlja.Кroz Udruženje pacijenati oboleli od astme, definišu svoja prava i dobijaju podršku da razumeju tip svoje bolesti.

Izvor: RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *