Propis o obavezi korišćenja zimskih pneumatika je stupio na snagu, i trajaće sve do petog  aprila, zavisno od vremenskih uslova. Građanima produženo Miholjsko leto ume da skrene pažnju sa ove obaveze ali zakon je neumoljiv, a njegovo kršenje preskupo.

Vulkanizeri, međutim, zadovoljno trljaju ruke.
-Mnogo je posla ovih dana. Radimo, što se kaže, kao na traci. Takav smo narod, čekamo zadnji momenat i odlažemo obaveze, a to odlaganje samo pravi dodatni problem, kaže jedan kragujevački vulkanizer koji nije želeo pred objektiv.
-Dobro bi mi došla džabe reklama ali nije vreme za slikanje. Od posla ne stižem da sredim radnju, kaže on pomažući mušteriji da se bezbedno isparkira i oslobodi prostor za narednog.
-Velika je kriza, sve je poskupelo pa i zamena guma. Raspon je od 2-3 hiljade dinara. Sve zavisi od veličine felne, da li su čelične ili aluminijumske itd. Za zimu, iz iskustva, preporučujem čelične felne, savetuje iskusni majstor.

Proteklih dana većina vozača je rešila da je najbolje da kupe nove gume, ili da montiraju one koje već imaju u vlasništvu proteklih dve do tri godine. Trend prethodnih godina bio kupovina polovnih pneumatika iz uvoza, ali prodaja takvih guma je sada opala.
-Ako se kaže da čizma glavu čuva, isto važi i za pneumatike. Naš čovek često daje prednost kozmetici umesto gumama. Lepo vreme pogrešno orijentiše ljude da još nije trenutak za zamenu guma. Čini mi se da mnogi još uvek čekaju da zima zagudi, i onda će da bude opšta navalica na nas majstore po snegu i ledu, tvrdi npo iskustvu naš sagovornik.


Podsećamo, propis o obavezi korišćenja zimskih pneumatika u periodu od prvog dana novembra do petog aprila primenjuje se od danas. Minimalna “dubina šare” mora da iznosi četiri milimetra. Zabranjeno je i kombinovanje “zimskih” i “letnjih” guma.
Preporuku o zameni pneumatika izdao je i AMSS uz opasku da gume sa oznakom “M+S” mogu da se koriste u svim vremenskim uslovima i godišnjim dobima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *