Šest meseci nakon što su održani izbori, Srbija je konačno dobila novu vladu. Sa 28 ministarstava kabinet nove stare premijerke Ane Brnabić jedan je od najbrojnijih u Evropi. Kadrovskih promena je izvesno bilo, neke su bile manje više očekivane.

Komentar personalnih rešenja u srpskoj vladi zatražili smo od nekoliko opozicionih lidera iz Kragujevca koji su nam bili dostupni.

 

Ivan Dubljanin

Tako Ivan Dubljanin iz Demokratske stranke kaže da ” u Vučićevoj Srbiji nije bitno ko je na čelu vlade i ko su formalno ministri”.
-O svemu odlučuje Aleksandar Vučić. On je i predsednik i premijer i ministar svakog resora. Iz tog razloga nije ni važno da li su ministri osposobljeni i edukovani da vode resore koji su im stavljeni u nadležnost. Zato je moguće da jedan isti čovek u različitim mandatima rukovodi potpuno različitim resorima koji uglavnom međusobno nemaju nikakve veze. Jedina veza u svemu je Aleksandar Vučić i interesi njegove stranke i profitera koji žive na račun građana Srbije, kaže Dubljanin i zaključuje da “neka stara lica čije su afere građani zaboravili, a mediji pod kontrolom vlasti prećutali, sedaju u ministarske fotelje dok neki drugi odlaze na klupu za rezervne igrače gde je jednako udobno. Samo je građanima sve neudobnije”.

Sličnog stava, doduše nešto blažeg, su u GrO Srpskog pokreta Dveri. Oni kažu da od nove vlade ne očekuju ništa ali izdvajaju dr Danicu Grujičić kao nekoga sa “izuzetnom biografijom”.
“Vlada je nova ali je njena agenda stara i predstavlja kontinuitet sa politikom DOS-a koja je bila katastrofalna i koja je Srbiju dovela u situaciju da bira ovo što danas imamo. Kragujevačkim Dverima bitne su ekonomske teme za čije rešenje ova vlast nema kapacitet”. Dodaju i da na nacionalnom nivou nipošto ne prihvataju “nikakvo priznanje Kosova i Metohije i uvođenje bilo kakvih sankcija Ruskoj federaciji “.

Dalibor Jekić

Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode i pravde kaže da je “Vlada vlada kontinuiteta SNS koja je posledica nedemokratskih izbora”. Jekić podseća i da smo na vladu čekali 6 meseci dok se u drugim evropskim državama vlade biraju za mesec dana.
-Kada kažem kontinuitet mislim na kontinuitet vođenja politike sa Andrićevog venca. Ana Brnabić će biti samo prva između 29 izvršilaca te politike. Imajući u vidu da je ova vlada oročena na manje od dve godine očekujem dalji rast inflacije, nastavak serije poskupljenja, dalji pad standarda i, sve u svemu, ništa dobro za građane Srbije. Čeka nas velika kriza, ocenjuje Jekić i tvrdi da će biti “nastavljen trend državnog zaduživanja”.
-U prethodnim mandatima Ane Brnabić javni dug je sa 24 narastao na 33 milijarde, dok je u trenutku kada je SNS preuzela vlast taj dug iznosio 15 milijardi. Očekujem dakle nastavak iste priče, zaduživanje, galopirajuća inflacija, najskuplje gorivo i hrana u regionu… EPS je uništen što je prouzrokovalo skok cene struje. Slično će se desiti i sa Telekomom”, zaključuje Jekić i dodaje da smo dobili jednu “ogromnu i skupu vladu iz čega možemo da zaključimo da za vlast nema krize i štednje već se krizne i mere štednje odnose isključivo na građane Srbije, ocenjuje narodni poslanik SSP iz Kragujevca Dalibor Jekić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *