Na današnji dan, 5.oktobra 1973. ovaj svet je napustila srpska heroina, legendarna Milunka Savić. U oba balkanska i Prvom svetskom ratu ranjenika je devet puta. U svetskoj istoriji ratovanja zapisana je kao “najodlikovanija žena ratnik”. Zbog hrabrosti i požrtvovanja francuski general, Franše d’Epre u intervjuu jednom pariskom dnevniku, nazvao ju je “srpska Jovanka Orleanka”.
Milunka Savić je nosilac dve Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima, najvećeg odlikovanja Kraljevine Jugoslavije. Legiju časti je dobila na frontu. General d’Epre je sa svoje uniforme skinu odren i predao ga Milunki dok su okolo sevali kuršumi.
Prošla je sve bitke o kojima pišu udžbenici istorije, životnu bitku međutim vodila je tiho i skromno. Na inicijativu svojih ratnih drugova dobila je posao čistačice u Hipotekarnoj banci u Beogradu. Preseljenje u Francusku i vojnu penziju srpske saveznice iz Velikog rata je odbila.
Pored svoje dece, odnegovala je još najmanje tri devojčice, kćeri svojih saboraca koji su kosti ostavili od Kolubare do Krfa.
Nekom prilikom navodno je i komunistički diktator Josip Broz rekao da “treba stati mirno uvjek kada se pomene ime Milunke Savić”.
Jovanka Orleanka iz Koprivnice, gde je rođena podno Kopaonika, sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *