U Skupštini grada Kragujevca organizovan je prijem za učenike i profesore Srednje škole za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnica kod Brna, grada Južnomoravske regije u Češkoj. Učenici su obišli Spomen – park Кragujevački oktobar i upoznali se sa kulturno-istorijskim nasleđem centra Šumadije. U programu posete je obilazak Državnog data centra i industrijskog jezgra starog Кragujevca.

Saradnja Prve tehničke škole i integrisane srednje škole iz Sokolnice kod Brna traje već osamnaest godina kroz projekte „Energija bez granica “ i „Studije bez granica “ i rezultat je saradnje Šumadijskog regiona i Južnomoravske regije.

Član Gradskog veća Dušan Aleksić je rekao da su “pored druženja i upoznavanja različitih kultura i običaja, ovakve razmene učenika korisne i za njihovu budućnost i lični razvoj”.  Zbog toga će grad Кragujevac ” uvek da podržava ovakve prekogranične projekte”.

-Program koji su nam domaćini pripremili tokom naše posete Кragujevcu i ovoga puta je raznovrstan i kvalitetan, a pre svega radni, čemu se posebno radujem. Starije kolege su mi prenele pozitivne utiske sa ranijih studijskih poseta i veoma mi se dopalo ono što sam do sada video. Nadam se da će ova saradnja nastaviti da se održava i razvija, kazao je Tomaš Šivanek profesor matematike i fizike u Srednjoj školi za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnice.

Učenik druge godine Srednje škole iz Sokolnica na smeru mehatronika i elektronika, Vojteh Svačila, kaže da je ” prvi put u Srbiji i da se veoma raduje kako projektnim zadacima iz oblasti za koje se obrazuje, tako i vannastavnim aktivnostima”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *