Kako je Infozija prošle nedelje pisala, cene “žive vage” prasića definitivno su prevazišle sva prethodna očekivanja. Tada smo objavili predviđanja agroekonomista da će do Uskrsa cena kilograma na pijacama biti i do 500 dinara. Tržišni uslovi međutim danas su takvi da je ovaj iznos pređen za 50 RSD i sada se prasići kupuju u Kragujevcu po ceni od 550 RSD po kilogramu žive vage i to skoro dve nedelje pre praznika, kada cene tradicionalno idu na gore.
Uzimajući u obzir naše navike, prase za uskršnju trpezu neće moći da se nabavi po manjoj ceni od 120 evra jer je predviđena cena i 600 dinara po kilogramu.
Zanimljivo je da cena jagnjadi “živa vaga” nije ispratila cenu prasića i sada se kreće oko 400 dinara po kilogramu mada može da se nađe i jeftinije u selima oko Kragujevca.
U marketima cene su za očišćenu prasetinu oko 900 dinara po kilogramu ali se i tu očekuje poskupljenje. Očišćena jagnjetina kreće se u rasponu od 800 do 1100 dinara po kilogramu ali i u ovom slučaju trgovci očekuju skok cena pred Uskrs.
Građani se pitaju, sudeći po rastu cena, da li će za uskršnju trpezu moći da priušte i pečeno pile.
Kažu i da o cenama “predjela” i obaveznih jaja koja prelaze 20 dinara po komadu bukvalno ne smeju ni da misle.
