Jedan od najstarijih posnih recepata datira iz vremena kneza Miloša Obrenovića. U kragujevačkim porodicama na trpezi je više od dva veka, a u “Našoj kafani” kažu da se priprema brzo i lako i da za jedan od omiljenih Miloševih obroka treba manje od dva sata da bi se poslužio.
Za paprikaš od suvih šljiva potrebno je:
– 1 kg crnog luka
– 1/4 l ulja
– 1/4 kg suvih šljiva
– 1/2 l belog vina
– 2 kašike nane
– aleva paprika
– so, biber, suvi začin
Priprema:
Izrendanu luk staviti na ulje i dodati alevu papriku. Dinstati na laganoj vatri 30 do 40 minuta. Dodati suve šljive bez koštica, posoliti, pobiberiti, naliti vinom i poklopljeno kuvati oko 1 sat. Na kraju dodati listove osušene nane. Ostaviti poklopljeno dok me prestane da vri.
Jelo može da se služi i toplo i hladno.
Prijatno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *