Duh starog Kragujevca, mirisima posnih specijaliteta “Naše kafane” , budi uspomene i golica čula. Maštovite “umetnice od kutlače” prenose nam sećanja na kuhinju svojih baka. Za danas predlažu ĐUVEČ OD POVRĆA I PIRINČA.
Za ovaj posan porodični ručak potrebno je:
– 1 kg crnog luka
– 3 dl ulja
– 200 g paprike babure
– 2 šargarepe
– 1 peršunov koren
– paškanat
– 1 glavica celera
– 1 plavi patlidžan
– 1 veliki krompir
– paradajz u flaši
– 4 šoljice pirinča
– 50 g obarenih komadića soje
– so, suvi začin, biber, ljuta paprika
– po jedna vezica listova peršuna i celera
priprema:
Na zagrejanom ulju propržiti naseckanu crni luk i baburu naseckanu na režnjeve. Kada postignemo odgovarajuću boju i mekoću, dodati ostale sastojke i naliti vodom. Ostaviti na vatri još nekoliko trenutaka i sud premestiti u rernu da se tiho krčka. Gotov đuveč promešati “da udahne vazduh” i dodati seckani lišće peršuna i celera.
Prijatno!