Peti Šumadijski festival rakije biće održan u subotu, 2. novembra 2024. godine, u Kragujevcu, u
prostoru Exclusive event center. Među izlagačima su 34
destilerije iz cele Srbije i regiona, vrhunski proizvođači svih vrsta voćnih rakija i konjaka,
kao i predstavnici prateće industrije, proizvodnje buradi, ambalaže, pakovanja i svega onoga
što prati proizvodnju i prodaju proizvoda.
Internacionalnu podršku tradicionalno pruža
Vinarija Tikveš sa svojom lozovom rakijom, ali će se među izlagačima naći i destilerija iz
Republike Srpske i Muzej rakije iz Sofije. Podršku konzumaciji i pravom doživljaju ukusa daće
i izlagači hrane, delikatesnih proizvoda od mesa, testa i različitih vrsta sireva.
Tradicionalni saradnici su i TUŠ „Toza Dragović“ i Fakultet za turizam i hotelijerstvo iz
Vrnjačke banje. Ukupno oko 50 izlagača. Organizatori su Asocijacija proizvođača rakije
„Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, uz podršku Grada
Kragujevca.
Manifestacija će biti otvorena za posetioce od 13 do 20 časova. Osim uživanja u degustaciji
premijum proizvoda, posetioci će imati priliku da uživaju u muzičkom programu,a edukativnu
dimenziju Festivala upotpuniće stručni sadržaji u terminu od 13 do 15 časova. Planirane su
radionice: „Dvostruka i jednostruka destilacija – uticaj na kvalitet destilata“, koju će
održati dr Ivan Urošević i radionica na kojoj će biti predstavljena Riedl čaša za rakiju.
Rakijska čaša, koju je u saradnji sa stručnjacima, tehnolozima i poznavaocima rakije,
proizveo ovaj ugledan svetski brend, imaće svoju pretpremijeru u Kragujevcu. Osim
predstavljanja na radionici, čaša će biti dostupna i posetiocima. Uz kauciju će moći da je
iznajme i degustiraju izložene rakije, što će doprineti podizanju kvaliteta degustacije.
Još jedna ekskluziva Šumadijskog festivala rakije su vođene degustacije, tokom kojih će
posetioci, uz rakijske vodiče, imati priliku da spoznaju voćne rakije iz novog ugla. Kao što se
poseta muzeju razlikuje od toga da li vas kroz izložbenu postavku vodi kustos, ili sami
razgledate eksponate, tako će zainteresovani posetioci imati priliku da kroz pravilnu
degustaciju osete svaku notu, nijansu zrelosti i ono što jednu rakiju čini posebnom.
Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je podizanje nivoa rakijske kulture i bolja
pozicioniranost destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda. Osim toga, ovo
je i jedna od aktivnosti koje doprinose razvoju i promociju jedinstvenog turističkog proizvoda
«šumadijska rakijska tura», koji organizatori razvijaju i plasiraju na turističko tržište. Na
festivalu će i ove godine biti uručene nagrade za najbolje plasirane rakije na Šestom
ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, koje je u organizaciji Asocijacije i uz podršku Centra za
strna žita i razvoj sela i grada Kragujevca održano 23. oktobra u Vinsko rakijskom habu.
Cena ulaznice je 1000 dinara.