Kragujevčanki, Vesni Lazarević “trnu prsti” ako nisu zaposleni. U jednom trenutku rešila je da svoju strast za ručnim radom podeli sa prijateljicama pa je u dvorištu porodične kuće rešila da organizuje prvi Eklektika bazar u Kragujevcu.

A, na bazaru svega – od ručno pravljenog nakita, preko ženskih torbi do buketa od povrća od kojih zastaje dah, eteričnih ulja i parfema od domaćeg lekovitog bilja i još bezbroj proizvoda koje ove divne dame različite dobi, stvaraju bukvalno sa svojih deset prstiju.

“Htela sam u početku da neku priču napravim sama, a onda sam se jednostavno setila prijateljica koje gaje istu ljubav pre ručnom radu i za tek nekoliko dana sve smo organizovale ovde kod mene. Ovo je na neki način neuobičajen bazar, intimniji i oslanja se na lična poznanstva i preporuke. U ponudi su ručni radovi… ima slika, buketa od povrća, voća i lekovitog bilja, tu su i torbe, nakit, igračke, pokrivači, garderoba…”, kaže Vesna koja i sama šije atraktivne komade odeće od recikliranih modela.

Atmosfera na bazaru je kao na žurci. Svi pevuše, većina pleše, a Bossa Nova sa diskretnog razglasa savršeno se uklapa u prijatan majski dan pod gustim krošnjama
porodičnog vrta.
Vesna dodaje i da je ideja da se od prvog Eklektika bazara vremenom stvori brend.
“Nećemo ovo previše da širimo. Okupljamo se mi, prijateljice i namera nam je da održimo ideju, da je organizujemo tako da postane tradicija”, kaže Vesna.

Dodaje da je ambicija da Bazar u budućnosti bude svojevrsna ponuda za kreativni vikend.
“Bubina bašta” je ideja koju je pokrenula Marija. Buba Mara je dovoljno, kaže, ionako je tako svo znaju. Pravi jedinstvene bukete od lekovitog bilja, voća i povrća i pravi ih tako da je uobičajeno cveće postalo tek prateći element među karfiolima, listovima kupusa, paradajzom, ljutim papričicama, lukom…

“Ideja mi je došla na pamet pre nekoliko godina kada je nekoliko mojih drugarica bilo u drugom stanju. Svi su im nosili bukete cveća, a ja sam poželela da unesem u tu praksu nešto novo. Sada smo došli do toga da od voća i povrća pravom bidermajere za svadbe. Ljudi su oduševljeni, željni su nečeg novog, nečeg što izlazi iz okvira klasike ali ne toliko da bi bilo čudno, već tek malo drugačije šarmantno i pomalo neuobičajeno”, kaže Bubamara.

Dodaje da su u njenim aranžmanima pored voća i povrća obavezni i ruzmarin, lavanda, čuvarkuća i drugo lekovito bilje.
“Jedan drug me je, kada sam isporučila porudžbinu, pitao da li donosim i recept za spremanje čajeva i sokova iz buketa jer je dobio, kaže, prelepo aranžiranu biljnu apoteku”, prepričava anegdotu Bubamara.

Kaja se pravljenjem tašni od platna dobijenih od prirodnog materijala bavi od prošle godine. U međuvremenu je njen hobi prerastao u posao.


“Sve je ručni rad i svi modeli su unikati. Ne postoje dve iste tašne. Ne pratimo modne trendove, vodi nas isključivo lični stav i utisak”, objašnjava Kaja čiji proizvodi su postali hit.
Izlagala je u Beogradu, Novom Sadu ali kaže da je prvi Eklektika bazar prevazišao sva njena očekivanja.
“Ovde se pre svega družimo. Svakako da dogovaramo posao ali ovaj ambijent obezbeđuje mnogo više od posla”, zaključuje Kaja.

Prvi Eklektika bazar u Kragujevcu, kako samo ime kaže, pored prijateljica Vesne Lazarevići i ljubitelja rukotvorina okupio je i sve one koji razumeju osnovnu poruku eklekticizma – čemu slepo držanje paradigmi i ranije izvedenih zaključaka kada život može, uz malo truda i mašte, biti tako šaren i lep?!

One thought on “Kreativne Kragujevčanke pokazale šta umeju na Eklektika bazaru: Posetioci jasni – ovo je prelepo!!”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *