Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog u Cenoj Gori i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Sveti Vasilije je rođen u selu Mrkonjići, u Popovom Polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenja Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo podvižnički život.
Kao episkop zahumsko – hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdoš, služeći pravoslavnoj veri i čuvajući svoje vernike od turskog zuluma.
Kad su Turci konačno poharali i razorili Tvrdoš, Sveti Vasilije prelazi u manastir Ostrog gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio u Gospodu 1671. godine.
Manastir je dobio ime po brdu koje se uzdiže iznad njega i podeljen je na Gornji i Donji Ostrog, gde vernici dolaze na poklonjenje svetitelju, posebno na praznik Duhova, 50 dana po Vaskrenju. Manastir Ostrog čije su svetinje vekovima gradili verni priložnici, ne može se meriti po arhitekturi i freskama sa velikim srednjevekovnim manastirima ali je mnoge nadmašio po duhovnoj snazi.
Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog svake godine, 12. maja po gregorijanskom odnosno 29. aprila po julijanskom kalendaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *