Pod stravičnim terorom Turaka početkom 19. veka Srbima nije preostalo ništa drugo već da se ponovo late oružja. Propast Hadži – Prodanove bune bio je tako samo uvod u Drugi srpski ustanak koji je Miloš Obrenović zvanično otpočeo sa grupom narodnih prvaka na današnji dan, 23. aprila 1815. godine u Takovu.

Manje je poznato da je dan ranije u gružanskom selu Konjuša, Milošev veliki prijatelj i najbliži saradnik, Sima Milosavljević Paštrmac zvani Amidža na svoju ruku rešio da pobije truske poreznike koji su se zatekli u selu.
Već sutradan Paštrmac je u Takovu primio ustanički barjak iz ruku Miloša Obrenovića i na taj način postao jedna od najuticajnijih figura onog vremena.


O bliskosti potonjeg kneza i kasnijeg dvorskog nastojnika, savetnika i buljuk-baše “Miloševih momaka” Sime Milosavljevića Paštrmca svedoči i podatak da mu je lično vođa ustanka nadenuo nadimak “Amidža” što na turskom jeziku znači stric ili čiča.
Miloš je svom prijatelju poklonio i plac par stotina metara udaljen od samog dvorskog kompleksa na kome je Amidža podigao kuću.
Kuća i danas stoji u strogom centru Kragujevca u ulici Svetozara Markovića i ima status kulturnog dobra odnosno spomenika kulture.
Iako u modernom okruženja kuća je zadržala autentičan izgled. Sa dva ulaza, prednjim koji preko prostranog trema izlazi na ulicu i zadnjim koji vodi ka ekonomskom dvorištu, predstavlja tipičan primer gradnje onog vremena. Kako je vlasnik bio imućan kuća je značajno veće kvadrature od drugih koje su se tu nalazile u prvoj polovini 19. veka.


Četvorovodni krov pokriven je ćeramidom, zidovi su malterisani i okrečeni belom bojom, ime veliki podrum, a građena je po bondruk sistemu.
Po mišljenju Kragujevčana ali i sudeći po komentarima brojnih posetilaca grada na Lepenici, kuća Sime Milosavljevića Paštrmca je prelepo zdanje koje može da posluži kao estetski model investirorima.
Čovek koji je na današnji dan pre 209 godina poneo iz Takova ustanički barjak iz ruku Miloša Obrenovića, Sima Milosavljević Paštrmac zvani Amidža svoj ljutim bojevima i veštim balansiranjem između gospodara i drugih podanika prebogat život, završio je u ovoj kući avgusta 1836. godine.


Kako je ranije najavljivano ova kuća, čiji zidovi pamte najznačajnije događaje srpske istorije i rađanje moderne kneževine, mogla bi najonnrestauracije da postane muzejski prostor kojim će upravljati Grad Kragujevac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *